"Nadam se da će najveći dio stanovnika Rijeke s prijezirom zaobilaziti vaše štandove, a ako ikada uspijete u naumu raspisa ovakvog sramotnog referenduma, uvjeren sam da ćete na pitanje o manjinama – iz Rijeke dobiti gromoglasno NE!" stoji, između ostalog, u odgovoru riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela građanskoj inicijativi "Istina o Istanbulskoj".

Naime, spomenuta inicijativa optužila je Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, požalili su se na visoke cijene zakupa mjesta za prikupljanje potpisa, zbog čega su pozvali simpatizere da im pomognu svojim uplatama, javlja Novi list.

"Imamo hitnu situaciju na području grada Rijeke gdje je gradonačelnik Obersnel prisvojio prerogative i zakonodavne ustavne vlasti, zabranio je prikupljanje potpisa naše inicijative za otkazivanje Istanbulske konvencije na području grada Rijeke, što je nedopustivo i skandalozno", rekao je na konferenciji za novinare  Željko Sačić u ime organizacijskog odbora inicijative za prikupljanje potpisa.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je u prepisci s njima precizno objasnio zašto ne odobrava postavljanje štandova na 25 lokacija za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka.

"Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim"

"Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Za Rijeku je to posve neprihvatljivo. Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj', u čije ime nam se obraćate, dosad je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom", napisao je Obersnel Udruzi Centar za prirodno planiranje obitelji i nastavio:

"Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim. Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava. Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati."

Udruzi Vigilare koja provodi referendum za promjenu Ustava odobreno je postavljanje štandova na 26 lokacija, iako je zatražena 41 lokacija, a Obersnel im je poručio da tim referendumskim pitanjem pozivaju na obračun, a ne na suradnju:

"Vaš zahtjev samo je korak do zahtjeva za formiranjem čiste nacije ili čiste rase"

"Vi negirate činjenicu da pripadnici nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj dijele sudbinu većinskog naroda, hodaju istim ulicama kao mi, rade iste poslove kao mi, imaju ista veselja i tuge, iste potrebe, iste probleme i iste odgovornosti u ovom društvu kao i svi mi. Ovaj vaš zahtjev samo je korak do zahtjeva za formiranjem čiste nacije ili čiste rase, za protjerivanjem ili istrebljivanjem drugih i drugačijih. Stoga sve dok pozitivni propisi Republike Hrvatske ne posluže skidanju maski s vaših lica i sve dok se ne regulira status vaših organizacija i inicijativa u smislu zabrane širenja ovakvih ideja – principijelno vam je odobreno koristiti javne površine za prikupljanje potpisa građana za referendum koji tražite.

Nadam se da će najveći dio stanovnika Rijeke s prijezirom zaobilaziti vaše štandove, a ako ikad uspijete u naumu raspisa ovakvog sramotnog referenduma, uvjeren sam da ćete na pitanje o manjinama – iz Rijeke dobiti gromoglasno NE!", završno je poručio Obersnel.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.