Kao što je bilo najavljeno prošle godine, Hod za život će se ovog svibnja održati u više hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu i Rijeci, no samo Rijeka će mu, kako stvari trenutačno stoje, otvoreno i organizirano reći "ne", i to skupom Hod za slobodu.

"Ovim skupom želimo ukazati na činjenicu da je Rijeka oduvijek bila grad tolerancije i prihvaćanja, ne grad isključivosti, kao i na to da svaka obitelj ima pravo sama sebe definirati: obitelj je skupina ljudi koju veže ljubav, ne uskogrudne definicije. Hod za slobodu prepoznaje pravo izbora kao ljudsko pravo, kako u kontekstu tjelesne autonomije i odlučivanja o trudnoći i potomstvu, tako i u kontekstu odabira partnera ili partnerice.", navodi u pozivu inicijativa Građanke i građani Rijeke.

"Rijeka je ponosna na svoj identitet. Rijeka je grad različitosti i slobode. Okupit ćemo se za život, za život koji je dostojanstven, siguran i u koji se ne upliće kler. Okupit ćemo se protiv laži i manipulacija; radi zaštite žena i ženskih života. Okupit ćemo se kako bismo slavili obitelj u svim formama: nuklearne i dugine obitelji, obitelji bez djece, jednoroditeljske obitelji, samohrane obitelji, posvojiteljske obitelji, udomiteljske obitelji, izvanbračne zajednice bez zajedničke djece, izvanbračne zajednice sa zajedničkom djecom – za obitelj u svim oblicima, za ljubav bez nametnutih pravila i očekivanja! Rijeka je za ljubav! Rijeka je za slobodu!", završno su poručili organizatori.

Rijeka jednostavno drugačije diše od ostatka Hrvatske

Tko sve stoji iza ove inicijative, rekla nam je Marinella Matejčić:

"U inicijativi Građanke i građani Rijeke nalaze se pojedinci i pojedinke, ali i udruge, od kojih bi posebno izdvojila LFF, Smart, Kombinat, SOS Rijeka, Filmaktiv, LORI, SU Molekula, Delta, RiRock i PaRiter. Svakodnevno pristižu mailovi podrške i od organizacija van Rijeke što nam daje naslutiti da je odluka da se ovako nešto organizira pun pogodak. Rijeka jednostavno drugačije diše od ostatka Hrvatske, što smo vidjeli i tijekom referenduma o ograničavanju prava na brak. Civilna scena u gradu funkcionira izuzetno dobro, a na to ukazuje i iznimna angažiranost članova i članica različitih organizacija i inicijativa oko Hoda za slobodu".

Hod za slobodu podržale su i neke osobe iz javnog života, poput glumaca Alena Liverića i Jana Kerekeša, Indexove kolumnistice Andree Andrassy, pjevačice i televizijske voditeljice Ide Prester te brojnih građanki i građana, među kojima je i Bojana Guberac koja je bila jedna od posljednjih beba rođenih u vukovarskoj bolnici prije pada Vukovara 1991. godine.

Hod za slobodu kreće u subotu, 19. svibnja u 10:00 s Jadranskog trga, a okupljanje je zakazano kod Riječke banke.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam