"'Sluškinje' su opet izišle i namjeravaju izlaziti sve dok ne vidimo učinkovite mehanizme zaštite žena od nasilja", poručila je danas aktivistkinja Lana Bobić s Markova trga gdje su u srijedu prosvjedovale članice Ženske mreže Hrvatske, a povod su tri ubijene žene od dana ratifikacije Istanbulske konvencije.

Bobić je još rekla kako ih zanima što se događa s implementacijom Istanbulske konvencije:

"Kako smo kao 'sluškinje' izlazile zahtijevajući ratifikaciju, tako sad izlazimo zahtijevajući implementaciju i želimo znati u kojoj je Vlada fazi procesa implementacije. S obzirom na to da je od ratifikacije sinoć ubijena treća žena, žrtva rodno utemeljenog nasilja."

Bobić se osvrnula i na prikupljanje potpisa za referendum za zaustavljanje Istanbulske konvencije.

"Takav bi referendum bio protuustavan s obzirom na to da je ravnopravnost ustavna vrednota, tako da ne vjerujem da do takvog referenduma može doći. Nas zabrinjava to što se prikupljaju potpisi za poništavanje konvencije."

'Sluškinje' su neko vrijeme mirno stajale i na Trgu bana Jelačića pokraj štanda na kojem se prikupljaju potpisi za zaustavljanje Istanbulske konvencije, a zasmetale su jednom prolazniku koji je, krenuvši potpisati za spomenuti referendum, negodovao jer je "smisao konvencije uništiti oca u obitelji", i jer se "ne govori o nasilju nad muškarcima koje žene vrše na ženski način".

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu:

 

Posted by Marijo Skrinjar on Wednesday, 23 May 2018

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.