Američka pošta odlučila je odati počast prvoj astronautkinji Sally Ride puštanjem u opticaj marke s njezinim likom. Sally Ride bila je prva Amerikanka i prva lezbijka u svemiru, a imala je i zavidnu znanstvenu i inženjersku karijeru.

Na ceremoniji kojoj je nazočila obitelj Sally Ride, izvršna potpredsjednica Američke pošte Kristin Seaver naglasila je kako su odlučili markom se zahvaliti prvoj ženi u svemiru za njezine pionirske pothvate i ostavštinu kojom je omogućila djevojčicama da ostvaruju snove o tome da jednoga dana budu astronautkinje, matematičarke i fizičarke, znanstvenice i inženjerke.

Tam O'Shaughnessy, životna partnerica Sally Ride pozdravila je odluku da se lik astronautkinje Ride nađe na poštanskim markama jer je i sama Ride od malena bila strastvena kolekcionarka poštanskih maraka, posebno onih povezanih s Olimpijadom i istraživanjem svemira. Uvjerena je kako bi i Ride bila istinski počašćena svojim portretom na poštanskim markicama.

Ride je gotovo trideset godina živjela skrivajući svoju vezu sa ženom i tek kad je 2012. godine umrla od raka gušterače, otkrilo se da je lezbijka. Kao astronautkinja i sveučilišna profesorica fizike bila je uvjerena da bi joj izlazak iz ormara uništio karijeru.

U svemir je otputovala u Challengeru 1983., bila je prva žena u svemiru, ali i najmlađa pripadnica američke nacije kojoj je to pošlo za rukom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.