Istraživači na Antarktici odlučili su i na najhladnijem kontinentu obilježiti Tjedan ponosa u želji da ovaj surovi okoliš učine što (gej) prijateljskijim.

Zaposlenici postaje McMurdo, najveće istraživačke postaje na Antarktici smještene na Rossovu otoku, održat će prvi polarni Prajd 9. lipnja. Proslava će se održati u baru unutar postaje, a uključivat će igranje igara ili gledanje filmova, ovisno o tome što zaposlenicima dopusti logistika.

No, Tjedan ponosa odavno su odlučili proslaviti jer su se već u travnju fotografirali s naljepnicama Antarktike u duginim bojama. Bili su primorani učiniti to tako rano jer se nad ovim kontinentom u lipnju nadvije tama koja traje sve do rujna.

Ne moramo samo ići u gej odmarališta, možemo biti otvoreno aut bilo gdje

Jedan od organizatora, Evan Townsend, poručio je da je važno da se Prajd slavi i na uobičajenim, ali i na ekstremnijim lokacijama kako bi podsjetio javnost da je ljudski potencijal bezgraničan i da ga seksualnost i rodni identitet ni u kojem slučaju ne ograničavaju, javlja portal Earther

Zanimljivo je da znanstvenici nisu izravno uključeni u organizaciju Prajda. Naime, zimi, zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, tek dva znanstvenika ostaju u centru, dok ih je ljeti preko tisuću. U postaji ostaju zaposlenici koji održavaju tehniku do ljeta, kad se istraživanja ponovno aktiviraju. Trenutačno je u centru 133 ljudi, od kojih se 15-ak identificira LGBT osobama pa su LGBT teme česte teme razgovora.

Mark Vogler koji u centru radi kao domar izjavio je da je Antartika cijele godine puna ponosa. Potkrijepio je to anegdotom iz vlastita iskustva; naime, kad je prvi put došao u centar, zatekao je dvojicu muškaraca kako zajedno plešu u baru. "Ne moramo samo ići u gej odmarališta. Možemo biti otvoreno aut bilo gdje", čak i na -50 stupnjeva.

Kultura utemeljena na ljubavi i inkluzivnosti

Vogler podsjeća koliko su uvjeti rada na Antarktici surovi i ističe da je zbog toga važno imati kolege na koje se može osloniti i s kojima se može biti opušten: "Teško je, i s obzirom na vremenske prilike i na same uvjete i izolaciju. Lijepo je imati mjesto gdje naprosto možeš biti to što jesi i razgovarati o svom dečku, djevojci, mužu ili ženi sa svojim kolegama."

Iako je ovo prvi službeni Prajd, LGBT populacija već je ranije osvojila Antarktiku. Aaron Jackson, predsjednik humanitarne neprofitne organizacije Planting Peace, 2016. je razvio zastavu duginih boja na Antarktici. Proglasio ju je prvim gay-friendly kontinentom. Sad je, dakako, oduševljen inicijativom. Istraživači su jedini ljudi na Antarktici i, kao takvi, jedini koji na tom kontinentu mogu stvarati kulturu. Veseli, stoga, što je kultura koju grade utemeljena na ljubavi i inkluzivnosti.

Kako kaže Townsend: "Postoji golem potencijal da oblikujemo percepciju kontinenta jednostavnim događajem kao što je Prajd. Antarktika je već poznata kao mjesto otkrića i istraživanja. Nadamo se da će postati poznata i po inkluzivnosti."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.