U petak se u Hrvatskom saboru glasalo o zaključku kojim je Vlada RH pozvana da prilikom izrade Konačnog prijedloga zakona o udomiteljstvu predloži rješenje kojim osobe koje su sklopile životno partnerstvo neće biti diskriminirane prilikom podnošenja zahtjeva za udomljavanje, ali je on odbijen.

Taj je zaključak predložio Klub zastupnika SDP-a.

Na glasanju je bio zamjetan malen broj oporbenih zastupnika i zastupnica, dok je većina zastupnika s HDZ-ove strane sabornice bila nazočna, pa je tako njih 71 odbilo spomenuti zaključak.

SDP_zakljucak

Ranije ovog tjedna je na konferenciji za medije udruga Dugine obitelji upozorila na činjenicu da Republika Hrvatska i dalje sustavno diskriminira životne partnere i ne želi im omogućiti udomiteljstvo, unatoč tome što su pojedini parovi prošli sve psihološke i socijalne testove kojima su zadovoljili visoke kriterije koji su potrebni kako bi se pomoglo nezbrinutoj djeci u domovima, čiji broj raste iz dana u dan.

Politika donosi odluke u potpunom neskladu sa strukom ili modernom znanošću

Priopćili su i kako je jedan gej par tužio RH jer je bio zaustavljen u procesu udomljavanja djeteta, a upoznati su i s drugim slučajevima u kojima su parovi, iako su zadovoljili sve kriterije za udomitelje, odbijeni samo zato što su u formalnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Podsjetimo, prva je tužba, zbog nemogućnosti posvajanja, podnesena prošle godine.

Za komentar o rezultatima glasanja upitali smo i same Dugine obitelji:

"Iskreno nas rastužuje vidjeti rezultate današnjeg glasanja, koji potvrđuju sustavnu diskriminaciju životnih partnera od strane političara u Republici Hrvatskoj. Mnogi stručnjaci i stručne organizacije dale su svoje mišljenje na prijedlog zakona u sklopu e-savjetovanja gdje su ukazivali na potrebu uključenja životnih partnera u novi zakon o udomiteljstvu. Dugogodišnja i opsežna znanstvena istraživanja pokazala su da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi te stoga ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup postupku udomiteljstva.

Još jednom politika donosi odluke u potpunom neskladu sa strukom ili modernom znanošću, što je uistinu sramotno za zemlju-članicu Europske unije. Mi ćemo se nastaviti truditi da prekinemo i diskriminaciju životnih partnera i diskriminaciju djece bez adekvatne skrbi i omogućimo svakom takvom djetetu mogućnost da živi u obitelji koja je za njega najprikladnija", poručili su.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.