Videooglas plasiran uoči regionalnih izbora u Rusiji izazvao je kontroverze jer građanima sugerira da su gej ako ne iziđu na birališta.

U videu su prikazana dvojica mladića u nizu svakodnevnih situacija: kako sjede na klupi u parku, voze se u autobusu, idu na toalet... i na kraju ulaze u stan, kad jedan od njih liježe na krevet u donjem rublju dok drugi raskopčava hlače i zatvara vrata, aludirajući da slijedi seksualni odnos.

"Amoralni su, misle da mogu prevariti narod", kaže jedan mladić drugome dok se razodijevaju.

"Neka drugi idu i glasaju, mi imamo važnija posla", odgovara drugi prije zatvaranja vrata, nakon čega video završava zatamnjenim zaslonom na kojem je bijelim slovima ispisan datum izbora za gradonačelnike i guvernere u nekoliko ruskih regija, 9. rujna 2018.

Video je, inače, objavljen na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, u grupi Samarske oblasti. Autor nije poznat, no šuška se da iza svega stoje lokalne samarske vlasti, a dio javnosti povezao ga je sa sličnim videom objavljenim u veljači, uoči predsjedničkih izbora.

Podsjetimo, u tom se videu Ruse zastrašivalo distopijskom budućnošću, točnije, da će Rusija, ako ne izađu na izbore, postati gay-friendly zemlja u kojoj će biti uvedena vojna obveza i za pedesetogodišnjake.

Novinari bliski oporbi vjerovali su da je video naručio ili sam tim koji je vodio kampanju Vladimira Putina ili Središnje izborno povjerenstvo koje kontrolira država jer je Putin priželjkivao veliku izlaznost koja bi potvrdila njegovu legitimnost.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.