Kako se ljeto iza nas, skupa s lijenim danima u kojima nema gotovo nikakvih događanja, pretvara u uspomenu koja blijedi, tako postaje sve teže snaći se u gustoj šikari nebuloza od kojih mi, koji smo još ostali u Hrvatskoj, ne možemo pobjeći.

U novom izdanju, tako, bilježimo smrt kurikularne reforme, jednu čudnovatu propovijed, ali i izbor suca Vrhovnog suda SAD-a koji je mnogima utjerao strah u kosti, a neki analitičari idu toliko daleko da smatraju kako bi izborom konzervativca i Trumpovog kandidata Bretta Kavanaugha, između ostalog, abortus opet mogao postati ilegalan.

No, krenimo redom.

Škola za kapitalizam – kako je umrla kurikularna reforma

Oko kurikularne reforme već se godinama lome koplja; svi o njoj imaju stav, no ne može se reći da znaju što donosi. Njezino se uvođenje, stoga, banalizira i svodi na borbu dvaju tabora – pedagoških vizionara koji žele da Johnny Štulić bude lektira i da se na predmetima njeguje multikulturalnost i onih koji ne žele spominjanje ničeg osim čiste krvi Hrvata i vjere rimokatoličke. Ipak, ni jedni ni drugi ne obraćaju pozornost na veoma zabrinjavajuću činjenicu, a to je da je retorika kojom se trenutačno govori o kurikularnoj reformi potpuno neoliberalna. Doznali smo ovog tjedna da će učenici strukovnih škola slušati skraćene predmete povijest, geografija i politika i gospodarstvo jer nisu strogo vezani za struke. Kao i lani kad se javnosti pokušao podvaliti akcijski plan koji uopće nije u skladu sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije 2017. – 2019., i samom već neoliberalnom u uvjerenju da se sve može kvantificirati, ova je odluka također donesena ispod žita – profesori su za nju saznali naknadno. Dakako, jer će novom reformom izgubiti satnicu, no temeljni je problem u biti ideološke prirode – ministrica Blaženka Divjak, kao i njezina stranka te najveći im koalicijski partner, zastupa neoliberalnu viziju obrazovanja u kojoj se učenike oprema specifičnim vještinama za obavljanje specifičnih zadataka koji služe tržištu. Potpuno je nevažno opće obrazovanje, građanski odgoj koji usađuje u mlade demokratske vještine, potiče ih na svijest o vlastitim pravima i obvezama, daje im široko znanje koje im omogućuje da sagledavaju svijet i samostalno odlučuju. Obrazovanje kakvo nudi Škola za život sa životom nema veze – ona je dizajnirana da stvori ljudski kapital bez društvene svijesti koji će se procjenjivati po tome koliko radi, a plodove njegova truda pobirat će samo oni koji i njega i njegov rad posjeduju. S obzirom na agendu koja se u kurikularnoj reformi podvaljuje, bolje je da se u škole zasada ne uvede ništa nego da se trajno naruši svrha obrazovanja koja naposljetku vodi eroziji demokracije.

Jednom vjeronauk – uvijek vjeronauk!

vjeronauk
Ilustrativna fotografija (blog.everest-clarkston.org)

I točka, nema da se netko slučajno predomisli! To je zapravo smisao pisma koje je Splitsko - makarska nadbiskupija uputila ravnateljima tamošnjih škola. Problem su im izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi jer Peti stavak članka 10 spomenutog Zakona propisuje da su "predmeti koji se izvode izborno obvezni tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele". U zakonu stoji i da "učenik bira izborni predmet ili izborne predmete pri upisu u prvi razred ili najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za iduću školsku godinu. Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja". Zato se spomenuta nadbiskupija uzjogunila shvativši da to pruža užasnu mogućnost da se netko tijekom školovanja predomisli i, zamislite samo, odrekne vjeronauka!
"Dakle, kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora", poručuje se u pismu koje je u ime Katehetskog ureda Splitsko - makarske nadbiskupije potpisao predstojnik mr. don Josip Periš.
Kad uzmemo u obzir gore spomenutu smrt kurikularne reforme, popularna izreka da "na mladima svijet ostaje" izaziva stanovitu tjeskobu. Kad bismo u toj izreci pojam "svijet" zamijenili pojmom "Hrvatska", tjeskoba bi prerasla u pravi napad panike, ne bez razloga.

Proslava biseksualnosti u Mariji Bistrici

Jure Bogdan
Foto: Hina

Znamo da je uobičajeno da hrvatski svećenici s oltara počesto, ničim izazvani i potpuno izvan konteksta te u neskladu s prigodom, koriste svaku priliku da malo zagrme o "ugroženosti obitelji", i "naravnog braka" zbog čega je ugrožena opstojnost same hrvatske države. Tako je priliku za nešto slično iskoristio i vojni ordinarij Msgr. Jure Bogdan na 26. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici što ga je organizirao Vojni ordinarijat. I naravno, tu je priliku valjalo iskoristiti da se upozori na pošast koja prijeti svima, točnije, "veliku krizu braka i obitelji" koji se "u zapadnom svijetu, ali i našoj domovini, stavlja u sumnju, redefinira i ispunja posve drukčijim i nama posve stranim sadržajima". A onda je okupljene podsjetio da je "čovjek stvoren na sliku i priliku Božju", a vrhunac je bila poruka "da je čovjek izronio u biseksualnoj dvostrukosti postojanja i kao muškarac ili kao žena, a Crkva sve to naviješta i ne može drugačije govoriti". Eto, za sve koji tvrde da biseksualnost zapravo ne postoji i da se biseksualci naprosto "ne mogu odlučiti", iz najviših je crkvenih krugova stigla potvrda da smo svi biseksualni, a očito je takav i sam Bog kad nas je stvorio na svoju sliku i priliku.

Jer zašto ne – zlostavljač izabran u Vrhovni sud SAD-a

Posljednjih su dana oči bile uprte u izbor kandidata Vrhovnog suda u Sjedinjenim Američkim Državama. U medijima su se pojavile optužbe da je republikanski kandidat Brett Kavanaugh u više navrata seksualno zlostavljao žene u adolescentskoj dobi. No, to nije spriječilo senatore da s 50 glasova za i 48 protiv odaberu konzervativca Kavanaugha na tu funkciju. Za Kavanaugha je glasao čak i jedan demokratski zastupnik, a na neodlučne političare dojam nije ostavio ni upad prosvjednika koji su izvikivali "sramota", pri čemu je stotinjak uhićeno. Donald Trump je tako osigurao većinu u Vrhovnom sudu – na njegovoj je strani pet zastupnika, a protiv četiri, što znači da ima većinu u pitanjima kao što je abortus, nošenje oružja, migranti i novačenje transrodnih osoba. Američka javnost zabrinuta je i činjenicom što je Kavanaugh zagovornik oslobađanja predsjednika od kaznene odgovornosti za vrijeme mandata, no najviše od svega uznemiruje što mu je funkcija doživotna, dakle, američka bi se politika duže vrijeme mogla kretati u radikalno konzervativnom smjeru. Sve to ukazuje na polaganu propast demokracije jer se sve funkcije organiziraju tako da podupiru središnju vlast koja više ne poznaje granicu javno i privatno – glasovi i predstavnici kupuju se, a sve to potvrđuje jednako kupljena juridička riječ. Kavanaugh je izabran samo mjesec dana prije izbora za Kongres pa se čini kako bi i tu mogli izvojevati pobjedu ako ne izgube novopronađeni polet. Koliko god tužan njegov izbor bio, valja se samo sjetiti da je i na čelu države zlostavljač, pa zašto ne bi bio i u tako "banalnoj instituciji" kao što je Vrhovni sud.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.