U proteklih nekoliko dana nanizale su se tri loše vijesti u tri različite države, ali sama je srž problema ista – i u Americi, i u Mađarskoj, i u Brazilu mahnita desnica koja autoritarnom vladavinom nastoji institucionalizirati homo- i transfobiju te zatrti ljudska prava. Oduševljenje drugih desničarskih vođa daje naslutiti da se na globalnoj razini sprema pakleno, fundamentalističko razdoblje.

Amerika: transfobna definicija spola

trump_sjena.jpg
Screenshot

Već se neko vrijeme nagađa o želji Trumpove administracije da usko definira spol kao biološku, nepromjenjivu kategoriju određenu genitalijama s kojima se pojedinac rađa. Za vrijeme Obame, definicija spola značajno je proširena i shvaćena kao osobni izbor koji nije predodređen genitalijama s kojima se netko rodi. Sad vlasti žele ponovno ograničiti definiciju isključujući osobni izbor i namećući obvezu da se svaka nejasnoća vezana za određenje spola potkrijepi genetskim testiranjem. Pokušaj je to da se smanji prepoznavanje i zaštita transrodnih osoba federalnim zakonima – ovakvom definicijom pred zakonom ne bi bilo prepoznato 1,4 milijuna Amerikanaca koji se, uz operaciju ili bez nje, identificiraju s drugačijim spolom od onog s kojim su rođeni. Ovo je najnoviji u nizu Trumpovih poteza kojima diskriminira transrodne osobe – ranije im je pokušao zabraniti služenje vojske i ograničiti im dostupnost zdravstvene zaštite. Jedan od najžešćih Obaminih protivnika, Roger Severino, voditelj Odjela za građanska prava pri američkom ministarstvu zdravstva, nazvao je mogućnost definiranja spola našim omiljenim izmišljenim pojmom – radikalnom rodnom ideologijom. Obaminu politiku proglasio je "kulminacijom serije jednostranih, i često nezakonitih, nastojanja administracije da cijeloj naciji nametnu novu definiciju toga što znači biti muškarac ili žena".

Mađarska: ukidanje rodnih studija

vorban_FB
Foto: Viktor Orbán/Facebook

Rodnu ideologiju posvuda vidi i Mađarska. Nedavno su u toj državi odlukom vlade s popisa diplomskih studijskih programa izbrisani rodni studiji. Rodni studiji više se ne izvode na javnom Sveučilištu Eötvös Loránd i privatnom Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) čiji je vlasnik multimilijunaš George Soros, nekadašnji mentor mađarskog premijera Viktora Orbána. Orbánu sad ne odgovara Sorosev liberalizam i optužuje CEU za promicanje židovstva koje uništava mađarski nacionalni identitet. Osim toga, dakako, smeta im i promicanje sveprisutne "rodne ideologije" pa pojašnjava: "Mađarska vlada je jasnog stajališta da se ljudi rađaju ili kao muškarci ili kao žene […] i van toga ne misli trošiti obrazovna sredstva na to." Potpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjén nadodao je da su rodni studiji glupost koja se kosi s vrijednostima kakve promiče državni vrh i da "Mi želimo da naše kćeri kao svoj glavni cilj shvate rađanje naših unuka."

Brazil: pobjeda "Latinoameričkog Trumpa" na predsjedničkim izborima

Sa sličnom su se porukom poistovjetili i građani Brazila koji su u nedjelju za predsjednika izabrali kandidata ekstremne desnice Jaira Bolsonara. Bolsonaro je s 55,1% glasova pobijedio ljevičara Fernanda Haddada koji je osvojio 44,9% glasova. Mnogo se pisalo o Bolsonaru, podržavatelju diktature Augusta Pinocheta, bivšem pripadniku paravojnih snaga, čovjeku koji se zalaže za uvođenje mučenja i egzekucija političkih protivnika, seksistu koji je političarki rekao da je toliko ružna da nije vrijedna silovanja, ksenofobu koji želi iz Brazila protjerati sve strane organizacije, a od migranata se braniti naoružanjem. Donald Trump odmah se na Twitteru pohvalio odličnim telefonskim razgovorom s Bolsonarom, s kojim želi blisko surađivati.

Oduševljeni su i ostali ekstremno desni vođe, što budi sve jači strah da se formira radikalni globalni pokret kojem slabi sistemski političari diljem svijeta neće uspjeti parirati.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.