U proteklih nekoliko dana nanizale su se tri loše vijesti u tri različite države, ali sama je srž problema ista – i u Americi, i u Mađarskoj, i u Brazilu mahnita desnica koja autoritarnom vladavinom nastoji institucionalizirati homo- i transfobiju te zatrti ljudska prava. Oduševljenje drugih desničarskih vođa daje naslutiti da se na globalnoj razini sprema pakleno, fundamentalističko razdoblje.

Amerika: transfobna definicija spola

trump_sjena.jpg
Screenshot

Već se neko vrijeme nagađa o želji Trumpove administracije da usko definira spol kao biološku, nepromjenjivu kategoriju određenu genitalijama s kojima se pojedinac rađa. Za vrijeme Obame, definicija spola značajno je proširena i shvaćena kao osobni izbor koji nije predodređen genitalijama s kojima se netko rodi. Sad vlasti žele ponovno ograničiti definiciju isključujući osobni izbor i namećući obvezu da se svaka nejasnoća vezana za određenje spola potkrijepi genetskim testiranjem. Pokušaj je to da se smanji prepoznavanje i zaštita transrodnih osoba federalnim zakonima – ovakvom definicijom pred zakonom ne bi bilo prepoznato 1,4 milijuna Amerikanaca koji se, uz operaciju ili bez nje, identificiraju s drugačijim spolom od onog s kojim su rođeni. Ovo je najnoviji u nizu Trumpovih poteza kojima diskriminira transrodne osobe – ranije im je pokušao zabraniti služenje vojske i ograničiti im dostupnost zdravstvene zaštite. Jedan od najžešćih Obaminih protivnika, Roger Severino, voditelj Odjela za građanska prava pri američkom ministarstvu zdravstva, nazvao je mogućnost definiranja spola našim omiljenim izmišljenim pojmom – radikalnom rodnom ideologijom. Obaminu politiku proglasio je "kulminacijom serije jednostranih, i često nezakonitih, nastojanja administracije da cijeloj naciji nametnu novu definiciju toga što znači biti muškarac ili žena".

Mađarska: ukidanje rodnih studija

vorban_FB
Foto: Viktor Orbán/Facebook

Rodnu ideologiju posvuda vidi i Mađarska. Nedavno su u toj državi odlukom vlade s popisa diplomskih studijskih programa izbrisani rodni studiji. Rodni studiji više se ne izvode na javnom Sveučilištu Eötvös Loránd i privatnom Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) čiji je vlasnik multimilijunaš George Soros, nekadašnji mentor mađarskog premijera Viktora Orbána. Orbánu sad ne odgovara Sorosev liberalizam i optužuje CEU za promicanje židovstva koje uništava mađarski nacionalni identitet. Osim toga, dakako, smeta im i promicanje sveprisutne "rodne ideologije" pa pojašnjava: "Mađarska vlada je jasnog stajališta da se ljudi rađaju ili kao muškarci ili kao žene […] i van toga ne misli trošiti obrazovna sredstva na to." Potpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjén nadodao je da su rodni studiji glupost koja se kosi s vrijednostima kakve promiče državni vrh i da "Mi želimo da naše kćeri kao svoj glavni cilj shvate rađanje naših unuka."

Brazil: pobjeda "Latinoameričkog Trumpa" na predsjedničkim izborima

Sa sličnom su se porukom poistovjetili i građani Brazila koji su u nedjelju za predsjednika izabrali kandidata ekstremne desnice Jaira Bolsonara. Bolsonaro je s 55,1% glasova pobijedio ljevičara Fernanda Haddada koji je osvojio 44,9% glasova. Mnogo se pisalo o Bolsonaru, podržavatelju diktature Augusta Pinocheta, bivšem pripadniku paravojnih snaga, čovjeku koji se zalaže za uvođenje mučenja i egzekucija političkih protivnika, seksistu koji je političarki rekao da je toliko ružna da nije vrijedna silovanja, ksenofobu koji želi iz Brazila protjerati sve strane organizacije, a od migranata se braniti naoružanjem. Donald Trump odmah se na Twitteru pohvalio odličnim telefonskim razgovorom s Bolsonarom, s kojim želi blisko surađivati.

Oduševljeni su i ostali ekstremno desni vođe, što budi sve jači strah da se formira radikalni globalni pokret kojem slabi sistemski političari diljem svijeta neće uspjeti parirati.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam