Iako se spekuliralo da bi Češka uskoro mogla postati prva bivša država sovjetskog bloka koja je ozakonila istospolne brakove, to i dalje ostaje neizvjesno.

Naime, parlament je o tome trebao raspravljati u srijedu, ali je isteklo vrijeme, pa je rasprava odgođena.

Inače, od 2006. LGBT osobama je u Češkoj dostupno registrirano partnerstvo koje jamči pravo na nasljedstvo i zdravstvenu zaštitu. Sad je trebala započeti rasprava Donjeg doma češkog Parlamenta o nacrtu izmjena Građanskog zakonika kojima bi LGBT osobama postali dostupni i brak i posvajanje djece.

Među zemljama istočne Europe Češka je najprogresivnija

Nacrt zakona podržava vladajuća koalicija ljevice i centra, ali i 67% stanovnika Češke. Takvu podršku treba zahvaliti neumornom aktivizmu organizacije Jsme fér. Politolog Rémy Bonny objašnjava da je među zemljama istočne Europe Češka najprogresivnija i najotvorenija prema LGBT zajednici. Gradovi poput Praga ili Brna, tvrdi, imaju uzbudljive, žive LGBT scene i Prajdovi privlače desetke tisuća sudionika.

Kada do rasprave jednom dođe i ako se usvoje amandmani, mora ih potvrditi i Senat, no Bonny je uvjeren da će se to dogoditi. Štoviše, nada se da će primjer Češke potaknuti i druge zemlje regije na promjene. Tvrdi da ankete pokazuju kako su stanovnici na istoku Europe sve otvoreniji i da je većina stanovnika čak i u konzervativnim zemljama poput Poljske i Mađarske za jednakost LGBT osoba.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam