Iako se spekuliralo da bi Češka uskoro mogla postati prva bivša država sovjetskog bloka koja je ozakonila istospolne brakove, to i dalje ostaje neizvjesno.

Naime, parlament je o tome trebao raspravljati u srijedu, ali je isteklo vrijeme, pa je rasprava odgođena.

Inače, od 2006. LGBT osobama je u Češkoj dostupno registrirano partnerstvo koje jamči pravo na nasljedstvo i zdravstvenu zaštitu. Sad je trebala započeti rasprava Donjeg doma češkog Parlamenta o nacrtu izmjena Građanskog zakonika kojima bi LGBT osobama postali dostupni i brak i posvajanje djece.

Među zemljama istočne Europe Češka je najprogresivnija

Nacrt zakona podržava vladajuća koalicija ljevice i centra, ali i 67% stanovnika Češke. Takvu podršku treba zahvaliti neumornom aktivizmu organizacije Jsme fér. Politolog Rémy Bonny objašnjava da je među zemljama istočne Europe Češka najprogresivnija i najotvorenija prema LGBT zajednici. Gradovi poput Praga ili Brna, tvrdi, imaju uzbudljive, žive LGBT scene i Prajdovi privlače desetke tisuća sudionika.

Kada do rasprave jednom dođe i ako se usvoje amandmani, mora ih potvrditi i Senat, no Bonny je uvjeren da će se to dogoditi. Štoviše, nada se da će primjer Češke potaknuti i druge zemlje regije na promjene. Tvrdi da ankete pokazuju kako su stanovnici na istoku Europe sve otvoreniji i da je većina stanovnika čak i u konzervativnim zemljama poput Poljske i Mađarske za jednakost LGBT osoba.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.