Zach Wahls, dvadeset sedmogodišnjak koji je prije sedam godina pred Zastupničkim domom Iowe održao inspirativan govor za istospolne brakove, postao je senator te savezne države.

Demokrat Wahls uvjerljivo je pobijedio svojeg protivnika, libertarijanca Carla Krambecka, sa 78% glasova. Wahls je u kampanji biračima obećao dostupnije zdravstvo i obrazovanje, poboljšanje radničkih prava i kontrolu oružja. Tvrdi kako mu je spomenuti govor održan 2011. bio glavni poticaj da se počne ozbiljno baviti politikom.

Podsjetimo, tada devetnaestogodišnji Wahls u Zastupničkom je domu Iowe održao govor protiv ukidanja civilnih partnerstva poručivši da odrastanje u obitelji s dvije majke nikako nije utjecalo na njegov karakter te da osjećaj pripadnosti obitelji ne ovisi o tome koga zakon vidi kao obitelj, već o predanosti i potpori njezinih članova.

"U svojih 19 godina života nisam sreo nikoga tko bi sam od sebe pretpostavio da su me odgojile dvije lezbijke. A znate li zašto? Zato što njihova seksualna orijentacija nema apsolutno nikakvog utjecaja na moj karakter", rekao je tad između ostalog. Otad je napravio mnogo za LGBT zajednicu; među ostalim, osnovao je organizaciju Scouts for Equality koja se zalaže za suzbijanje diskriminacije u izviđačima.

Wahls je rekao da je počašćen što su mu birači ukazali povjerenje. "Moramo se ujediniti da ostvarimo prave reforme zdravstvenog sustava, vratimo tradiciju izvrsnosti u naše javno školstvo i podignemo prihode obitelji radnika u Iowi. Vrijeme je da ponovno počnemo razmišljati o budućnosti svoje zemlje", poručio je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.