Neke su obitelji male, neke velike, neke su biološke, neke nastaju posvajanjem, u nekim su obiteljima dvije mame, u nekima dva tate, a u nekima je samo jedan roditelj. Postoje obitelji čiji roditelji više ne žive zajedno ili su zasnovali nove obitelji. Neke obitelji imaju puno djece, neke nemaju nijedno, u nekima članovi sliče jedni drugima, a u nekima se razlikuju. Svatko ima pravo graditi obitelj po vlastitoj mjeri.

Kakve god bile, obitelji su zajednice kojima pripadamo, u kojima rastemo, učimo, volimo, iz kojih putujemo, u koje se vraćamo. Za obitelj smo vezani zauvijek - i kad smo sretni i kad smo tužni, kad griješimo, kad padamo i kad se ponovno uzdižemo.

Dijelovi su to iz vodiča "Moja dugina obitelj" udruge Roditelji u akciji – Roda, jednog od tri vodiča namijenjenih roditeljima koji razmišljaju kako, kad i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji, o načinu na koji je nastala i kako funkcionira.

Preostala dva govore o jednoroditeljskim i posvojiteljskim obiteljima, a svi su nastali u okviru projekta KALEIDOSKOP – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo.

Udruga Roda, kao i partneri projekta udruga ADOPTA-Udruga za potporu posvajanju, LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te suradnička organizacija Zagreb Pride, sastavili su ove brošure imajući na umu različite obitelji kao jednako vrijedna okruženja za odgoj i odrastanje djeteta u kojem polažemo temelje za daljnji djetetov život.

Uskoro slikovnica i animirani film

U svojoj različitosti, obitelji se suočavaju s brojnim izazovima, stoga je u sastavljanje brošure uložen trud kako bi se približile teme važne svakom djetetu i obitelji i pronašli odgovori na neka pitanja i nedoumice koja mogu pratiti djecu i roditelje jednoroditeljskih, posvojiteljskih obitelji i obitelji životnih partnera/ica.

Vodiči "Moja jednoroditeljska obitelj", "Moja posvojiteljska obitelj" i "Moja dugina obitelj" nastali su kako bi osnažili roditelje za česte i otvorene razgovore s djecom o temama kojih se ponekad sami boje ili zbog kojih se osjećaju nesigurnima.

Tako su u vodiču "Moja dugina obitelj" obuhvaćene teme poput identiteta djeteta iz dugine obitelji, zašto je s djetetom važno razgovarati o tomu, kad i kako razgovarati i slično, a navode se i znanstvena istraživanja o djeci odrasloj u duginim obiteljima.

tts

Možete ih preuzeti na Rodinoj stranici u PDF formatu, a tiskani primjerci u Rodinu gnijezdu, Čanićeva 14, u Zagrebu ili kod projektnih partnera, udruga ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te kod suradnika, Zagreb Pride.

U izradi su i slikovnica te animirani film kojima je cilj senzibiliziranje javnosti za različite obitelji, bile one jednoroditeljske, posvojiteljske ili dugine, a uskoro će biti dostupni javnosti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.