Čini se da konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu neće biti na dnevnom redu plenarne sjednice zakazane za idući četvrtak. Razlog je oštro protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

"Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine ustavne odredbe. To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog Zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici", kazao je Milorad Batinić, šef Kluba saborskih zastupnika HNS-a Jutarnjem listu.

U praksi će se status udomitelja odobravati i istospolnim parovima?

Ovakav prijedlog zakona, dodao je, bila bi izravna diskriminacija životnih partnera. U HNS-u apsurdnim smatraju, kaže Batinić, da zakon propiše kako samac može biti udomitelj, a legalno priznata obiteljska zajednica ne može.

Podsjetimo, Crol.hr je u rujnu svim parlamentarnim strankama poslao upit o tome što misle o o udomljavanju u istospolne obitelji, no i nakon mjesec dana čekanja nije odgovorio nitko osim GLAS-a i HNS-a. Potonji su tom prilikom rekli kako će o mogućnostima unaprjeđenja spomenutog zakona razgovarati s koalicijskim partnerima.

Jutarnji navodi i jednu zanimljivu pojedinost, a ta je da se tijekom javne rasprave o Zakonu o udomiteljstvu neslužbeno moglo čuti da će se u praksi, bez obzira na definiciju, odobravati status udomitelja i istospolnim parovima, ako oni pokažu interes, jer će se centri za socijalnu skrb moći pozivati na odredbe Zakona o životnom partnerstvu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.