Nakon što je prije tri godine rehabilitirala 70.000 gejeva osuđenih po zloglasnom Paragrafu 175, Njemačka je odlučila platili odštetu svim žrtvama antigej zakona koje je država progonila u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj nakon pada nacističkog režima.

Paragraf 175, koji kriminalizira seksualne odnose među muškarcima, u njemačko je kazneno zakonodavstvo unesen 1871. godine, a za vrijeme nacističke vladavine je dodatno pooštren. U takvom obliku je preuzet u zakonodavstvo Zapadne Njemačke, koja je od Drugog svjetskog rata do 1969., kad je Paragraf 175 promijenjen, kriminalno gonila i zatvorila oko 70 tisuća svojih građana homoseksualne orijentacije, od kojih su mnogi dobili i dugogodišnje zatvorske kazne.

Kako javlja Pink News, krug osoba koje će imati pravo na odštetu u srijedu je proširen i na sve koji su zbog svoje seksualne orijentacije bili pod kriminalističkim istragama. Njemačko ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je oko 70 tisuća ljudi bilo osuđeno zbog homoseksualnosti, ali i da je veliki broj progonjenih, ali neosuđenih žrtava.

Nakon te odluke, svi će oni imati pravo na 500 eura odštete te dodatnih 1500 eura ako su te istrage negativno utjecale na njihov profesionalni ili osobni život te financijsku dobrobit.

Odštete za one koji su odležali zatvor jer su bili LGBT+ osobe, isplaćuju se od 2017. godine i iznose 3000 eura plus 1500 eura po godini zatočeništva.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.