www.stream-xnxx-porn.com

Aktivistkinje i aktivisti iz cijelog svijeta ujedinili su se i udružili glasove protiv obiteljskog kongresa koji se prije nekoliko dana održao u Veroni. Hrvatsku je predstavljala Željka Markić, a uz nju su tamo, među ostalima bili i srpski izaslanik četničkog pokreta Dveri te parlamentarka iz Ugande Lucy Akello, zagovarateljica zakona kojim se homoseksualnost kažnjava smrću ili doživotnim zatvorom.

Radikalni fundamentalisti, preslikavajući ljudskopravašku retoriku i simbole manipuliraju javnost, a sve pod krinkom promicanja obiteljskih vrijednosti. Tako djevojčica na glavnoj promotivnoj fotografiji ovogodišnjeg Svjetskog obiteljskog kongresa drži dignutu šaku, što po svemu podsjeća na feministički simbol potpore i solidarnosti, dok već sâm moto kongresa "Vjetar promjene: Europa i globalni pokret za obitelj" aludira na agendu osvajanja svijeta širenjem na Zapad u čemu je Verona prva postaja.

verona_women.jpg

Kongres su financijski podržali grad Verona, dvije regije te dva ministarstva, što je posebno uznemirilo i motiviralo one koji ne žele da im se nameću vrijednosti, stavovi i svjetonazori te ugrožavaju i oduzimaju već postojeća prava. U mizoginom i homofobnom društvu desničarskih i vjerskih fundamentalista našla se i Željka Markić, koja je na kongresu govorila u subotu, dan uoči Marša za obitelj, što je pak dodatno motiviralo petnaestak aktivistkinja iz Rijeke, Zagreba i Splita da odu u Veronu dati potporu "talijanskim sestrama".

Veronska podružnica talijanskog feminističkog pokreta Non una di meno, osmišljenog po uzoru na argentinski Ni una menos koji je ujedinio feministkinje Latinske Amerike, zajedno s preko pedeset drugih ljevičarskih i ljudskopravaških organizacija organizirala je trodnevno okupljanje koje je zaključeno transfeminističkim transnacionalnim skupom.

verona_dvije.jpg

Uz Talijanke, Francuskinje, Španjolke, Švicarke, Poljakinje te ostale feministkinje iz raznih zemalja, na skupu su govorile i naše aktivistkinje iz Rijeke koje su dale presjek stanja u Hrvatskoj te naglasile važnost povezivanja i borbe protiv nametanja ultrakonzervativnih vrijednosti. Veliku pozornost privukao je govor predsjednice kurdske feminističke organizacije gdje se žene u izrazito teškim uvjetima bore za svoja prava. Ideološko i političko osnaživanje žena i ženskog pokreta od vitalne je važnosti za pokret nacionalnog oslobođenja, o kojem s druge strane ovise njihove mogućnosti, tako da se zapravo radi o nekoj vrsti začaranog kruga ili revoluciji unutar revolucije.

O veoma teškoj situaciji govorila je i predsjednica organizacije Stop violències iz Andorre, u kojoj donošenje bilo kakvog novog zakona treba odobriti katolički nadbiskup. S obzirom na to ne čudi da je na kraju govora izrazila veliku zahvalnost i sreću što ima mogućnost prisustvovati na okupljanju i osnažiti se kroz solidarnost, empatiju i podršku koja je vibrirala prostorijom tokom cijelog trajanja skupa.

verona_casna.jpg

Atmosfera jse usijala kad se na kraju njezina govora prostorijom zaorio slogan argentinskog feminističkog pokreta "Poder, poder; abajo el patriarcado, que va a caer; arriba el feminismo que va a vencer!" ("Moć, moć; dolje patrijarhat koji će pasti, gore feminizam koji će pobijediti") kad su svi ustali i zapjevali na sav glas, smijali se, grlili se i pljeskali.

Sve govornice, bez obzira odakle dolazile i kakvo je stanje u njihovoj zemlji, složile su se oko istog – treba se ujediniti i mobilizirati.

Prosvjed protiv Svjetskog obiteljskog kongresa koji je održan u subotu, bio je najbolji primjer jedinstva i mobilizacije. Sudjelovalo je oko 60 tisuća prosvjednica i prosvjednika iz raznih organizacija, udruga, skupina, kojima je u nekim slučajevima i jedina dodirna točka bila to da ne žele pristati na klerofašizam, ksenofobiju, homofobiju i mizoginiju. Naše aktivistkinje su se pridružile prosvjedu poručujući "No pasarán!", "Mržnja ubija život", "Dosta reproduktivnom nasilju", "Smrdi na klerofašizam" i "Žene se neće pokoriti".

verona_sluskinje.jpg

U nedjelju su aktivistkinje iz Hrvatske i Poljske izvele svojevrsnu gerilsku akciju čime su dale poseban doprinos ovom događanju. Odjevene kao sluškinje iz romana "Sluškinjina priča" Margaret Atwood stajale su na ulazu u crkvu gdje su sudionici Svjetskog obiteljskog kongresa prisustvovali misi, te po njihovom izlasku iz crkve krenule prema zgradi u kojoj se održavao sâm kongres gdje su završile akciju. Na taj su način također, simbolički povezujući crkvu sa zgradom kongresa, povezale Crkvu s državnom vlašću te ukazale na lažnu sekularnost i vrlo očitu upletenost Crkve u politiku.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.