Na najpopularnijoj hrvatskoj društvenoj mreži za LGBTIQ osobe, gay.hr, proteklog je mjeseca osvanula obavijest o promjeni naziva u haer.app. To se nije svidjelo dijelu korisnika koji su to doživjeli kao povratak "u ormar", a o svemu se oglasila udruga Iskorak iz čijeg se priopćenja doznaje da se iza spomenute promjene krije sukob s njihovim bivšim članom Hrvojem Fučekom. O tome što se zapravo događa u pozadini te o budućnosti te mreže razgovarali smo s obje sukobljene strane koje se međusobno teško optužuju, a angažirani su odvjetnici i nadležne institucije.

Početkom lipnja udruga Iskorak oglasila se priopćenjem za javnost povodom objava na društvenoj mreži gay.hr, jednom od najpopularnijih virtualnih okupljališta LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. U objavi koja je razlog priopćenju Iskoraka navodi se kako je društvena mreža gay.hr započela dugo najavljivani proces rebrandinga u kojem se, nakon 17 godina, ime iz Gay.hr mijenja u Haer.app. I tu počinju problemi.

Prema autoru objave pod nadimkom "Zeus" koji, inače, pripada Hrvoju Fučeku, bivšem izvršnom direktoru Iskoraka, naziv 'haer' je već dugo vremena udomaćen među njihovim korisnicima, pa se navodi kako su "stoga prije dvije godine pokrenuli uz gay.hr još jednu domenu haer.hr preko koje su naši korisnici mogli pristupiti našoj društvenoj mreži i koja je svojim nazivom odnosno neutralnošću zapravo više uključiva prema širokom spektru seksualne orijentacije i rodnog izražavanja naših korisnika/ica". No, navodi se dalje, odlučili su obje domene svesti na samo jednu prepoznatljivu domenu i to haer.app što je ujedno dio dugoročne strategije prelaska na mobilnu aplikaciju ali ističe i da ovo nije prvi rebranding te da se 2002. godine crogay.com rebrandirao u gay.hr.

Teške Iskorakove optužbe

Nekoliko dana nakon spomenute objave oglasila se i udruga Iskorak, (donedavni?) izdavač društvene mreže gay.hr. U priopćenju Iskorak navodi da udruga "nikad nije odlučila odvojiti gay.hr/haer.hr u zasebnu udrugu, kako to pogrešno prikazuje korisnik Zeus, a kojim nadimkom se koristi Hrvoje Fuček. Također, Iskorak nikad nije odobrio, niti donio odluku vezano za preimenovanje u haer.app. Samo preimenovanje doprinosi 'povratku u ormare' te je suprotno ciljevima Iskoraka za prava i vidljivost LGBTI osoba", tvrde.

Iskorak iznosi još neke pojedinosti o događanjima oko te društvene mreže i teško optužuje Fučeka: "U tijeku su različiti procesi vezani za gay.hr/haer.hr. Nakon što je Hrvoje Fuček smijenjen s pozicije izvršnog direktora Iskoraka (12. studenog 2018.), postoji opravdana sumnja da je iskoristio svoj položaj te otuđio imovinu Iskoraka, što uključuje domene i sadržaj gay.hr/haer.hr. Zatražili smo pomoć nadležnih institucija za zaštitu naših prava. Između ostalog, u tijeku je istraga pri državnom odvjetništvu."

Ponukani priopćenjem Iskoraka, pitali smo sukobljene strane za komentar. Za Iskorak, situaciju je komentirao aktualni izvršni direktor Iskoraka, Zoran Dominković.

"Hrvoje Fuček smijenjen je s pozicije izvršnog direktora 12. studenog 2018. godine. Zbog opravdane sumnje da je počinio niz kaznenih djela podnesena je prijava nadležnoj policijskoj postaji i državnom odvjetništvu. Trenutačno je u tijeku istraga. Kod prijenosa na novog izvršnog direktora, Hrvoje Fuček je odbio dati pristupne podatke za upravljanje mrežnim središtem gay.hr/haer.hr. Zbog toga smo zatražili pristupne podatke od pružatelja mrežnih usluga OVH, koje smo i dobili. Također, pokrenuli smo proces pred CARNET-om koji je zadužen za .hr domene. Pravno se savjetujemo vezano za druge postupke, posebice za zaštitu podataka korisnika."

"Udrugom Haer se želi stvoriti iluzija legitimnog prava nad domenama gay.hr i haer.hr"

Zanimljiva izmjena je i trenutačni impresum na gay.hr-u gdje se kao novi nakladnik navodi udruga Haer, na čijoj web stranici je navedeno kako je osnovana 2003. godine "s ciljem zaštite ljudskih prava svih građana i građanki Republike Hrvatske, a posebno mladih te marginaliziranih i ranjivih skupina."

U razgovoru s Dominkovićem pitali smo kako komentira novog nakladnika.

"Udruga Identitet osnovana je 31. listopada 2003. Tijekom svog postojanja ta udruga nije provodila nikakve aktivnosti, što je vidljivo iz izostanka javno objavljenih izvještaja, posebice izostanka financijskih izvještaja Udruge u Registru neprofitnih organizacija, koji su udruge dužne podnositi po Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN/121/14). Naime, udruga Identitet je u Registar neprofitnih organizacija upisana tek 4. ožujka 2019. Osobama na funkcijama udruge Identitet (Hrvoje Fuček, Dalibor Stanić i Zoran Dominković) istekli su mandati 20. prosinca 2008. godine te je udruga planirala  gašenje. Nakon jedanaest godina neaktivnosti, dana 20. veljače 2019. udruga Identitet je održala izbornu skupštinu na kojoj je promijenjeno ime udruge iz 'Identitet' u "udruga Haer". Udruga ima račun u Erste & Steiermärkische Bank d.d., te je po statutu Udruge jedino izvršni direktor Udruge (Hrvoje Fuček) ovlašten za raspolaganje imovinom udruge Haer", kazao je.

Iskorak: U tijeku su različiti procesi vezani za gay.hr/haer.hr. Nakon što je Hrvoje Fuček smijenjen s pozicije izvršnog direktora Iskoraka (12. studenog 2018.), postoji opravdana sumnja da je iskoristio svoj položaj te otuđio imovinu Iskoraka, što uključuje domene i sadržaj gay.hr/haer.hr

Navodi kako se mrežno sjedište udruge Haer nalazi na www.udruga-haer.hr čija je domena registrirana 9. travnja 2019. Sadržaj mrežnog sjedišta je kopiran s mrežnog sjedišta www.iskorak.hr i godišnjih izvještaja o radu udruge Iskorak, uključujući opis aktivnosti gay.hr/haer.hr. Dominković tvrdi i da se udrugom Haer se želi stvoriti iluzija legitimnog prava nad domenama gay.hr i haer.hr. Također kaže da se udruga Haer koristi za prikupljanje donacija, kojima može raspolagati jedino Hrvoje Fuček kao izvršni direktor udruge Haer.

Nije rebranding nego stvar lakšeg pristupa

Na samoj društvenoj mreži gay.hr/haer.app pokrenula se i žustra rasprava o "rebrandingu" mreže unutar originalne objave, koja je zaključana nakon nekoliko dana i na kojoj je više komentara o ovoj temi izbrisano. Korisnik Zeus je u jednom od komentara, te kasnije u novoj temi naveo kako je već prije dvije godine započeo proces rebrandiranja gay.hr društvene mreže te da je Forum Iskoraka bio upućen u predmetni proces. No u Iskoraku tvrde drugačije:

"Domena haer.hr registrirana je isključivo zbog toga što neki korisnici nisu mogli koristiti domenu gay.hr. Primjerice, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zbog automatske moderacije sadržaja koji je blokirao riječ 'gay' u domeni. Sadržaj na obje stranice je bio identičan. Na svim stranicama je stajalo '© Iskorak'. Domenu haer.hr je registrirao tadašnji izvršni direktor, član i zaposlenik udruge Hrvoje Fuček koristeći službenu email adresu udruge Iskorak i karticu bankovnog računa Iskoraka. Obje domene udruga Iskorak je uredno plaćala cijelo vrijeme korištenja. Nije bio planiran 'rebranding'. gay.hr je jedan od najjačih brendova u Hrvatskoj koji postoji gotovo dva desetljeća. Ima ogromnu vrijednost te smatramo da je ovaj brend vlasništvo Iskoraka i cijele LGBTI zajednice."

O svemu smo pitali i Hrvoja Fučeka koji nam je kazao da isprva nije imao namjeru reagirati na navode udruge Iskorak s obzirom na to da su u tijeku razni pravni procesi koji će nedvojbeno dokazati, kako kaže, istinu, no ipak je odlučio osvrnuti se na njihovo priopćenje.

"Prvo želim izraziti iskreno žaljenje što su loši međuljudski odnosi u udruzi izašli u javnost na ovako ružan način i što nismo bili u mogućnosti mirno riješiti naš spor. Ovim putem odbacujem sve navode udruge Iskorak vezano uz bilo kakve protupravne radnje. Vjerujem u rad naših institucija i prepuštam njima da odrade svoj posao i donesu konačne sudove", kaže Fuček.

Fuček: Iskorak je prekršio zakone

Tvrdi da je, nakon 17 godina u udruzi Iskorak, zbog loše radne atmosfere i loših međuljudskih odnosa odlučio otići iz udruge koju je osnovao te je 12. studenog 2018. dao ostavku na sve funkcije kao i na radno mjesto Koordinatora projekata, programa i financija. U istom vremenu je pokrenuo proces usklađivanja udruge Identitet, kasnije udruge Haer, sa Zakonom o udrugama što je uspješno i dovršeno, i udruga Haer je novi nakladnik društvene mreže Gay.hr.

"Međutim, tijekom i nakon otkaznog roka udruga Iskorak je, po mome mišljenju, u svom postupanju počinila niz prekršaja iz sfere radnog prava zbog čega sam, kako bih se zaštitio, predao zahtjev za zaštitu radnih prava što je naposljetku rezultiralo pokretanjem niza pravnih procesa i optužbi od strane Iskoraka kako bi se zaštitili i pokušali sakriti činjenicu da su prekršili između ostalog i Zakon o radu", nastavlja.

Na samoj društvenoj mreži gay.hr/haer.app pokrenula se i žustra rasprava o "rebrandingu" mreže unutar originalne objave, koja je zaključana nakon nekoliko dana i na kojoj je više komentara o ovoj temi izbrisano. Korisnik Zeus je u jednom od komentara, te kasnije u novoj temi naveo kako je već prije dvije godine započeo proces rebrandiranja gay.hr društvene mreže

Ističe da je, sukladno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, autor djela koje se nalazi na domenama gay.hr/haer.hr/haer.app (vizualni identitet, dizajn, programski kôd i baza podataka) te da udruga Iskorak prema postojećem pravnom sustavu nije autor niti vlasnik predmetnog autorskog djela niti može dokazati da jest jer bi to već učinila. Od osnivanja udruge 27. veljače 2002. do trenutka isčlanjenja iz udruge Iskorak djelovao je, veli, u dvostrukoj ulozi izvršnog direktora, odnosno osobe ovlaštene za zastupanje udruge Iskorak te autora gay.hr društvene mreže što stvara potencijalnu zabludu kod korisnika oko toga tko je stvarni vlasnik gay.hr društvene mreže.

Dodaje da je gay.hr nastao na temeljima njegova autorskog djela koje se nalazilo na domeni crogay.com, a sve je, tvrdi, dokazivo uvidom u globalni arhiv internetskih stranica web.archive.org:

"Laičkom usporedbom mrežnih sjedišta crogay.com (6. prosinca 2001. i 27. ožujka 2002.) i gay.hr (2. kolovoza 2002.) razvidan je niz sličnosti u vizualnoj prezentaciji i organizaciji sadržaja što definitivno implicira snažnu povezanost predmetnih mrežnih sjedišta kao i da je iste izradio isti autor što je sukladno mojim tvrdnjama", rekao nam je Fuček i dodaje da se u povijesnoj dokumentaciji Iskoraka, odnosno zapisnicima skupština kao autor web stranice gay.hr navodi upravo on.

Povreda moralnih autorskih prava

"S obzirom na to da sam s Iskorakom pokušao riješiti pitanje nastavka iskorištavanja gay.hr društvene mreže od strane Iskoraka i to mirnim putem, nudeći im sporazum o suradnji i dajući im mogućnost da samostalno odrede vlastita prava i obveze, moram istaknuti da je Iskorak to odbio i traži potpunu kontrolu nad gay.hr društvenom mrežom. Smatram da brisanjem mene kao autora Iskorak želi poništiti moju aktivističku ostavštinu koja je utkana u predmetno autorsko djelo kroz niz od sedamnaest i više godina i da samim time Iskorak želi poništiti mene kao osobu koja je sudjelovala na taj način u javnom životu. Smatram da je to povreda moralnih autorskih prava s obzirom da Iskorak pokušava uskratiti autoru predmetnog djela na prepoznatljivost koja mu pripada time što je nešto stvorio i po čemu je postao poznat", kaže još Fuček.

Fuček: Tijekom i nakon otkaznog roka udruga Iskorak je, po mome mišljenju, u svom postupanju počinila niz prekršaja iz sfere radnog prava zbog čega sam, kako bih se zaštitio, predao zahtjev za zaštitu radnih prava što je naposljetku rezultiralo pokretanjem niza pravnih procesa i optužbi od strane Iskoraka kako bi se zaštitili i pokušali sakriti činjenicu da su prekršili između ostalog i Zakon o radu

Osvrće se i na to da udruga Iskorak u priopćenju navodi kako nikad nije donijela odluku o preimenovanju društvene mreže gay.hr u haer.app, no domena haer.hr je registrirana 14. svibnja 2016., otkad je aktivna. Kako je moguće da u razdoblju od tri godine od dana registracije domene do danas udruga Iskorak nije osporila predmetnu domenu haer.hr i kako im u tom vremenu ta odluka nije bila "povratak u ormar", pita se Fuček.

Kaže kako je shodno navedenom, on kao autor društvene mreže sâm donio odluku o rebrandingu gay.hr u haer.app u veljači te je 22. veljače 2019. zakupio domenu haer.app i pokrenuo proces rebrandinga.

Spreman za nastavak suradnje

"Naime moja je želja ali i želja gotovo 50% korisnika društvene mreže gay.hr/haer.hr/haer.app da se zadrži domena gay.hr iz sentimentalnih, povijesnih, aktivističkih i promidžbenih razloga i ja sam spreman udovoljiti željama zajednice, međutim konačnu odluku o pravu na korištenje domene će donijeti arbitražni postupak pri Carnetu", veli.

Podsjeća da je na haer.app objavio obavijest u kojem se korisnike obavještava o rebrandingu i tvrdi da je veći dio korisnika podržao navedene promjene. U predmetnoj temi sudjelovali su i korisnici koji se ne slažu s navedenim promjenama.

"Uvažam različita mišljenja na ovu temu i vjerujem da će arbitražni postupak donijeti konačnu odluku oko prava na korištenje domena gay.hr i haer.hr. Ovim putem još jednom javno pozivam Iskorak da sjednemo i dogovorimo nastavak suradnje unatoč svim preprekama koje smo postavili u našem odnosu proteklih mjeseci. Javno izjavljujem da sam spreman nastaviti suradnju pod istim uvjetima kao što je to bilo proteklih 17 godina. Gay.hr društvena mreža je značajan projekt za cijelu LGBTIQ zajednicu i smatram da treba osigurati neometani kontinuitet njezina rada", završno poručuje Hrvoje Fuček.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

+2 # Krešimir Sivončik 2019-07-01 20:39
"Deep Throat" u aferi Watergate je, kažu, rekao "Follow the money"
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.