Slučaj homofobnog napada na Damira Lasischa (44) u Slavonskom Brodu o kojem smo pisali proljetos dobio je svoj sudski epilog. Počinitelj je dobio tri mjeseca zatvora, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

Podsjetimo, dok je Lasisch mirno ispijao piće za šankom, do njega je sjeo muškarac koji ga je otvoreno pitao je li gej. Kad je Damir odgovorio potvrdno, ovaj mu je rekao "I ja sam" te od konobara zatražio komad papira na koji mu je htio zapisati svoj broj, iako se to od njega nije tražilo. Umjesto toga napisao je prijeteću poruku da će Damiru "razbiti zube ako ne ode iz kafića".

Papir s prijetnjom je izgužvao i otišao baciti u toalet. Kad se Damir požalio konobaru, ovaj ga je proglasio lažljivcem, da bi ga pri odlasku iz kafića dva puta udario šakom u glavu, i to – s leđa.

Kazneno djelo počinjeno je iz mržnje

Lasisch o tome nije htio šutjeti, pa je lokalnom portalu SB Online poslao pismo u kojem je opisao napad, a to su prenijeli i drugi mediji.

Čitav je slučaj prijavio policiji, a hrvatsko pravosuđe ovaj put nije odugovlačilo, pa je Općinski sud u Slavonskom Brodu okrivljenom V. G.-u dosudilo zatvorsku kaznu za dva kaznena djela – protiv osobne slobode prijetnjom, te kazneno djelo protiv života i tijela – tjelesnom ozljedom, a u presudi se navodi kako je kazneno djelo počinjeno iz mržnje.

presuda_dio

Okrivljenik ima pravo žalbe, a hoće li ga iskoristiti, tek će se vidjeti.

"Zadovoljan sam odlukom suda, mislim da nam pravosuđe napreduje, a ja sam htio samo pravdu. Smatram da je pravda zadovoljavajuća", rekao nam je Lasisch.

Dodaje kako nasilju treba stati na kraj.

Šutnja nije zlato, dignite glas i izborite se za sebe!

"Ovim putem pozivam sve koji trpe bilo psihičko ili fizičko nasilje (samo zato sto su 'drugačiji') da to prijave nadležnim službama. Prvenstveno pozivam LGBT populaciju, kao jednu od najranjivijih skupina, da se zauzme za sebe, za sve nas, kako bismo živjeli u miru, ponosno i dostojanstveno kretali se ulicama naših gradova, uzdignute glave, bez straha i srama", kaže.

"Želja mi je da se slobodno krećemo, bilo kad i bilo gdje, ne skrivajući ono što jesmo. Pozivam sve ugrožene da dignu glas protiv nasilja. Pozivam zlostavljane žene i majke da se odupru nasilju u obitelji. Da konačno mnoge od vas skupe snagu kako bi zauvijek napustile nasilne partnere. Ljudi, šutnja nije zlato. Moramo se izboriti za sebe. Za svoja prava. Misija mi je da širim mir i toleranciju, da se borim za ljudska prava i slobodu svih nas", ističe Damir Lasisch.

Damir Lasisch
Damir Lasisch odbio je šutjeti o napadu i svim žrtvama poručuje da se vrijedi boriti

"Mnogo toga sam trpio i pretrpio u životu od strane homofoba. Godinama sam šutio i trpio. Mladost su mi uništili, ali srećom, život nisu uspjeli. Danas sam jači nego ikad. Moje vrijeme tek dolazi", završno je poručio.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.