Budući da je, podsjetimo, Centar za socijalnu skrb Zagreb odlučio zanemariti odluku Upravnog suda koji je presudio da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić mogu biti udomitelji, za komentar smo upitali ustavnu stručnjakinju dr. sc. Sanju Barić.

Barić u izjavi za Crol.hr ističe kako je takvo postupanje Centra za socijalnu skrb eklatantan primjer kršenja vladavine prava tj. jedne od najviših ustavnih vrednota iz čl.3 Ustava RH te da je takvo ponašanje CZSS ustavno potpuno nedopustivo.

Upozorava da je Upravni sud nadređen upravnim tijelima koja moraju poštivati pravno mišljenje višeg tijela:

"Radi se o ljudskom pravu, takozvanom pravu na sudbeni nadzor zakonitosti rada upravnih tijela. Ili, jednostavnim riječima, imamo situaciju u kojoj niže tijelo ne poštuje odluku višeg tijela. Ne morate biti pravnik da uvidite neprihvatljivost takvog postupanja koja na načelnoj razini ugrožava sve građane jer stvara pravnu nesigurnost i narušava hijerarhiju tijela odlučivanja, odnosno pravo građana da sud, a ne upravno tijelo, odluči o njihovim pravima. Ustavnopravno potpuno nedopustivo", kaže.

Očita povreda ljudskog prava

Ustavna stručnjakinja smatra kako je trenutačno moguće krenuti istovremeno u tri postupka u iščekivanju da neko od nadležnih tijela sanira tu očitu povredu Ustava.

"Prvo je žalba na odluku CZSS koja se upućuje na Ministarstvo, a u slučaju da ono ne sanira, dalje na Upravni sud. Drugo je pokušaj kaznene prijave prema CZSS zbog nepoštivanja sudbene odluke. I treće je izravna ustavna tužba Ustavnom sudu RH zbog očite povrede ljudskog prava. Ova treća opcija može pričekati da se vidi hoće li Ministarstvo i/ili upravni sud riješiti predmet#, zaključila je dr. sc. Sanja Barić.

Stručnjakinja za obiteljsko pravo i bivša pravobraniteljica za djecu dr. Ivana Milas Klarić nedavno je za Deutsche Welle istaknula kako bi Zakon o udomiteljstvu trebalo poslati na ocjenu ustavnosti u dijelu koji se odnosi na onemogućavanje istospolnim partnerima da udome dijete.

Seksualna orijentacija je irelevantna za dobrobit djeteta

Istaknula je i kako sva relevantna svjetska istraživanja pokazuju da seksualna orijentacija roditelja/udomitelja/posvojitelja/ skrbnika ne utječe sama po sebi na dobrobit djeteta, odnosno da je za dobrobit djeteta ona irelevantna.

Inače, Crol.hr neslužbeno doznaje da će, osim Sandre Benčić koja je to već učinila, i još nekoliko drugih osoba podnijeti kaznenu prijavu protiv Centar za socijalnu skrb Zagreb.

Kompletnu odluku Upravnog suda možete pročitati ovdje, a odluka Centra za socijalnu skrb kojom Šegoti i Kožiću ponovno odbija udomiteljstvo nalazi se ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.