Ono što su pojedini ustavni stručnjaci nedavno govorili pokazalo se točnim: Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja". što znači da će istospolni parovi u Hrvatskoj odsad bez prepreka moći udomljavati djecu.

Takav zaključak Ustavni sud donio je razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti triju članaka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere, javlja N1.

Iako nije prihvatio prijedloge za ukidanjem osporavanih zakonskih članaka Ustavni sud je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena ("prešućena") određena društvena skupina "proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo".

Primjena zakona u skladu s njihovim smislom

U odluci je istaknuto da Zakon u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba te da u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom.

Ustavni sud ocijenio je da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona. "Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu".

Ipak, Ustavni sud je istaknuo da su "sudovi, odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

"U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu", zaključio je Ustavni sud.

Pozitivan iskorak naprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane i građanke RH

Odluka (koju u cijelosti možete pročitati ovdje) donesena je s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja.

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz lijevih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja ponovo odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

IvoiMladen
Ivo Šegota I Mladen Kožić

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je povodom te odluke novinarima na Markovom trgu između ostalog rekao kako je u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb odbacio zahtjev za udomiteljstvo, da je Centar trebao tom paru omogućiti da sudjeluju u postupku po istim pravilima već po obvezujućoj presudi Upravnog suda.

Udruga Dugine obitelji za ponedjeljak je sazvala konferenciju za medije i komentirala kako se ovom odlukom prepoznaje i sprečava buduća diskriminacija životnih partnera i partnerica te čini ono što političari već godinama u Hrvatskoj ne čine: pozitivan iskorak naprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

"LGBT zajednica ponovo se sama, ustrajno i zajedno, izborila za svoja prava. Naša hrabrost i inzistiranje na pravednijem društvu, nadamo se, može biti putokaz i za druge marginalizirane skupine u našem društvu", poručili su.

Dakako, ova povijesna odluka Ustavnog suda naišla je na lavinu negodovanja i protesta ekstremističkih udruga, aktivista i političara, no njih ovom prilikom nećemo prenositi jer im ne želimo davati na važnosti i kvariti ovaj povijesni dan. Neka žaluju u miru, unutar svoja četiri zida.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.