Foto: Favela Street Girls/Facebook

Iako se svijet nogometa, barem njegovi službeni predstavnici, sve više trude načiniti "najpopularniji sport na svijetu" što inkluzivnijim, a navijanje lišiti ksenofobnih nota, pred prvenstvo u Brazilu dade se nanovo primijetiti raskorak između službenih namjera i realiteta.

Tako su primjerice nogometašice u "posvećenoj" zemlji Brazilu sustavno bile izložene sprdnji i marginalizaciji i bilo im je otežano samo igranje, a kamoli profesionalno bavljenje nogometom. Jako je indikativan podatak da je u Brazilu tek 1979. službeno ukinuta zabrana ženama da profesionalno igraju nogomet. Primjerice, Marta Vieira da Silva, koju je FIFA čak pet puta izabrala za "nogometašicu godinr" i koja nosi nadimak "Pele u suknji", bila je primorana otići iz rodnog Brazila za Švedsku iz prostog razloga što u Brazilu nije imala gdje dostojanstveno se baviti profesionalnim nogometom.

Čelnici FIFA-e i ostalih organizacija polako su osvještavali da sport, posebice danas, može itekako utjecati na stavove te da mu je uloga postavljati pozitivne primjere, a ne prešutno odobravati sveprisutne stereotipe u nogometnom svijetu. Tako je u Rio de Janeiru, izvještava Guardian, otvoren poseban prostor nazvan Football for Equality Plaza (Jednakost u nogometu).

Marta Vieira da Silva na utakmici WPS All stara (Foto: Johnmaxmena/Wikimedia Commons)

Tu je i postavljena izložba koja priča o stogodišnjoj ženskoj povijesti nogometa i o borbi za prihvaćanje i jednakost. Tzv. projekt "Guerreiras" pokrenula je bivša profesionalna američka nogometašica Caitlin Fisher s ciljem promicanja spolne jednakosti u Brazilu.

No socijalno najosjetljivija inicijativa odvija se u favelama Ria de Janeira gdje bivši dileri drogom podučavaju djecu nogometu. Nogomet se tu nastoji uspostaviti kao valjana alternativa spram slabih mogućnosti obrazovanja i visoke stope kriminaliteta, a trenutno je oko 1000 djece uključen u projekt (sa skromnom brojkom od 80 djevojčica). Da valja prijeći još dugi prema postizanju kakve-takve rodne ravnopravnosti u Brazilu, dovoljno govore izjave djevojaka koje igraju u projektu koje tvrde da se njihovi uspjesi i dalje bitno slabije prate no uspjesi muških momčadi.

Iako su svi navedeni projekti veoma zgodan istup u borbi za ravnopravnost spolova, posebice u doba Svjetskog prvenstva, svoj će smisao tek dobiti u dugotrajnosti i stalnoj podršci.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam