Voditelj FIFA-ine radne skupine za borbu protiv diskriminacije u svijetu nogometa, Jeffrey Webb, poručio je da nisu imali odgovarajuće resurse i da se nije dovoljno učinilo da se spriječi (ili sankcionira) neprihvatljivo ponašanje navijača.

 

Iako se uredno prijavilo navijače Meksika i Brazila zbog homofobnih uvreda na terenu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, krovna organizacija FIFA zaključila je svoju istragu prošlotjednom presudom u kojoj stoji da se homofobni slogani koje su izvikivali navijači Meksika "ne smatraju uvredljivima".

Voditelj radne skupine za borbu protiv diskriminacije u svijetu nogometa, Jeffrey Webb, još je prošle godine izjavio da bi agenti zaduženi za borbu protiv diskriminacije morali biti prisutni na utakmicama u Brazilu, no to se u konačnici nije ostvarilo. Kako podsjeća AFP, tada je poručio da postoji "nesrazmjer između onoga što radna skupina smatra diskriminacijom i rasizmom i onoga što vidi disciplinski odbor". 

Čelnik radne skupine, koja se očito još bori za utjecaj, naveo da je da vjeruje da FIFA smatra da je borba protiv diskriminacije od prvorazredne važnosti, no "bilo je toliko toga za napraviti da Svjetsko prvenstvo bude na visini da se te mjere nisu stigle provesti". 

Podsjetimo, navijači Meksika izvikivali su riječ "puto" (pogrdni naziv za homoseksualca), no odbor FIFA-e nije je procijenio uvredljivom jer nije bila upućena jednom konkretnom igraču. Svakako je znakovito što se radna skupina za borbu protiv diskriminacije zadnji put sastala u rujnu 2013.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam