U SAD-u je još tijekom osamdesetih, tijekom epidemije AIDS-a, uvedena zabrana darivanja krvi muškarcima koji su imali spolne odnose s drugim muškarcima zbog "povećanog rizika" od spolno prenosivih bolesti.

Iako kritičari te mjere tvrde da su se u međuvremenu uvele nove tehnologije koje dopuštaju kvalitetnije testiranje krvi, zabrana i dalje ostaje na snazi. Stoga se, kako izvještava Pink News, u petak organizira protest "Gay Blood Drive Day" koji će upozoriti na daljnju praksu diskriminacije i pozvati na uvođenje sustava koji odražava trenutno prisutne rizike u darivanju krvi. Protest će u odvijati pred centrima za transfuziju krvi širom SAD-a.

Udruga američkih liječnika također se zalaže za ukidanje te diskriminatorne prakse koja datira iz nekog drugog vremena.

Rasprava o ukidanje zabrane darivanja krvi homoseksualnim i biseksualnim muškarcima vodi se i drugdje po svijetu. Primjerice, u Južnoafričkoj Republici zabrana darivanja krvi ukinuta je za homoseksualne muškarce u svibnju i uvele su se nove regulative lišene diskriminacije na osnovi spolne orijentacije. U Engleskoj, Škotskoj i Walesu ukinuta je 2011., a zamijenjena je novom, fleksibilnijom zabranom koja se odnosi na seksualnu aktivnost tijekom 12 posljednjih mjeseci. U Sjevernoj Irskoj zabrana još postoji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.