Državno vijeće naredilo je vlastima Francuske da izdaju u roku od 24 sata vizu mladom Senegalcu koji živi u Maroku da bi se mogao vjenčati sa svojim francuskim partnerom.

Mladi Senegalac još je 2013. zatražio vizu da bi se mogao vjenčati sa svojim partnerom, no bila mu je odbijena. Ministar unutarnjih poslova opravdao je odbijanje slijedom sumnji da se radi o migracijskom potezu, a posumnjao je i u "iskrenost" veze dvojice muškaraca zbog velike razlike u godinama (35). No najviši upravni sud, Državno vijeće, odbilo je odluku ministra i naložilo izdavanje vize.

Odluka je bez pravnog presedana, pišu francuski mediji. Sudac je u odluci naglasio da dvojica muškaraca već četiri godine dijele stan u Casablanci i da podnositelj zahtjeva ima stabilan posao. Procijenio da bi odbijanje vize "nanijelo veliku štetu temeljnoj slobodi sklapanja braka" budući da u Maroku nisu ozakonjene bilo kakve veze između osoba istog spola. Sudac je podsjetio da se prema zakonu o bračnoj jednakosti, u slučaju da je jedan od partnera/ice stranog državljanstva i to iz zemlje koja nije uvela bračnu jednakost, vjenčanje mora održati u Francuskoj, a ne u konzularnim ili diplomatskim predstavništvima.

Usprkos razlici u godinama, sudac smatra da nema razloga smatrati da Senegalac traži vizu iz drugih razloga osim da bi se vjenčao. Stoga mu Ministarstvo unutarnjih poslova mora izdati vizu u roku od 24 sata i isplatiti mu 5000 eura.

U slučaju vjenčanja heteroseksualnih parova, nije dolazilo do ovakvih odluka jer su parovi imali mogućnost vjenčanja u stranim zemljama .

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.