Španjolska vlada odustaje od  novog zakona kojim bi se bitno ograničilo pravo na pobačaj, izvještava Guardian.

Novim zakonom trebalo se ograničiti pravo na pobačaj samo u slučaju silovanja ili kada za majku postoje znatni zdravstveni rizici. Nadalje, žena bi trebala dobiti potvrde od dva liječnika prije zahvata. Bio bi to jedan op drastičnijih zakona u Europi, no izgleda da konzervativna vlada odustaje od projekta "jer nema konsenzusa“.

Ankete su pokazivale da se između 70 i 80 posto ispitanika protivi takovom zakonu, a tijekom godine organizirali su se i brojni prosvjedi. Kako piše El Mundo, odluka je donesena jer se bliže lokalni izbori u 2015., a velika nepopularnost zakona ozbiljno šteti rejtingu pučana.

Smatra se da su tijekom europskih izbora pučani izgubili oko 2,5 milijuna glasača. Aktualna vlada Mariana Rajoya nije još službeno potvrdila da odustaje od zakona, no socijalisti iz oporbe već su poslali poruku da je to "pobjeda za sve žene u našoj zemlji“.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.