Dva tjedna uoči najavljene beogradske Povorke ponosa policija još uvijek procjenjuje sigurnost njezina održavanja, a organizatore zbunjuju nejasne izjave predstavnika državnih institucija.

Hoće li Povorka ponosa uopće biti održana ovisi sigurnosnim procjenama policije koja je prethodnih godina priopćenja o tome izdavala samo dan uoči planiranog događaja, pa se tako protekle tri godine u zadnji čas odustajalo od održavanja. Iz srbijanskog MUP-a poručuju kako "ima više od 10 dana do najavljenog skupa, tako da je prerano sada donositi odluku o njegovom održavanju".

Organizacijski odbor Parade ponosa Beograd traži hitan sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i javno pojašnjenje njegove izjave da "nije sporno može li se taj skup osigurati, nego kako će on izgledati i hoće li Beograd biti zapaljen", javlja Radio Slobodna Evropa.

Opasna poruka građanima o nemoćnoj policiji

Na to je reagirao Goran Miletić iz Organizacijskog odbora kazavši kako su zabrinuti izjavom ministra policije: "Brine nas što ministar govori da Beograd može biti zapaljen od strane nekih ljudi, a istovremeno ne govori ništa o tome da policija poduzima nešto kak se to ne bi dogodilo. Dakle, to je jedna opasna poruka koja se šalje građanima – da Beograd iz nekog razloga može biti zapaljen, a da policija tu ne može ništa."

Podsjetimo, proteklog je vikenda u Beogradu pretučen Nijemac koji je sudjelovao na beogradskoj konferenciji o LGBT pravima. Mladić je bio u životnoj opasnosti te je podvrgnut hitnoj operaciji no, kako kažu liječnici, još je prerano govoriti o definitivnom i potpunom izlječenju. Trojica njegovih napadača uhićena su već sljedeći dan i trenutačno se nalaze u pritvoru gdje čekaju saslušanje.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić tim je povodom kazao kako su "vlasti pokazale da se država ozbiljno suprotstavlja i bori protiv ksenofobije i homofobije", a naredna će dva tjedna pokazati misle li ozbiljno te je li Beograd napokon sazrio za neometano održavanje Povorke ponosa. No, kako stvari sada stoje, svi scenariji su otvoreni.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.