Zbog napisa na Facebook stranici "Udruge Torcida Split" kojima je pozivao na ubojstvo homoseksualaca i uskrsnuće Hitlera protiv Antonia K. (36), rođenog u Splitu s prebivalištem u Nikšiću podignuta je optužnica zbog poticanja na nasilje i mržnju, izvještava Slobodna Dalmacija

Za navedeno kazneno djelo prijeti mu do tri godine zatvora, a kako ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i crnogorsko, u slučaju da se ne odazove na suđenje u Splitu zatražit će se od Ministarstva pravde Crne Gore da se procesuira na njihovom sudu. Antonio K. je krajem svibnja prošle godine u Nikšiću na Facebook stranici Udruge "Torcida Split" sudjelovao u raspravi povodom građanske inicijative za raspisivanjem referenduma u Hrvatskoj kojim bi se brak Ustavom definirao kao zajednica žene i muškarca.

Namjeravajući izazvati netrpeljivost i osjećaj osobne ugroženosti kod osoba homoseksualne orijentacije i pripadnika crne rase, navodi optužnica, putem svog Facebook profila objavio je komentar kojim potiče nasilje i mržnju. "Ubij, zakolji da peder ne postoji!, Oj, Hitleru, ustani samo na pet minuta i riješi gorući problem na Zemlji s pederčinama! Crnčuge ne diraj jer ćemo njih vratiti na drvo i dati im banane!".

Njegov komentar prijavila je udruga Zagreb Pride Splitskom državnom odvjetništvu.

Kako se radi o osobi koja živi u Nikšiću, Općinsko državno odvjetništvo iz Splita je poslalo zamolbu Ministarstvu pravde Crne Gore da se Antonio K. ispita. Ispitivanje okrivljenika u drugoj državi je moguće sukladno Europskoj konvenciji o pomoći u pravnim stvarima u kaznenim predmetima.

Optužnica je dostavljena Općinskom sudu u Splitu i ukoliko postane pravomoćna zakazat će se glavna rasprava na koju će se pozvati i okrivljenik. Ako se Antonio K. ne odazove sudskim pozivima, naše tužiteljstvo ima mogućnost da od pravosudnih organa Crne Gore zatraži provođenje postupka na njihovom sudu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.