Dva dana pred prosvjede koje je najavila francuska organizacija Manif pour tous, čini se da je glavna politička tema tjedna u Francuskoj surogat-majčinstvo.

Surogat majčinstvu se, naravno strogo protivi obiteljaška organizacija koja u toj praksi vidi samo "komercijalizaciju tijela". Inače, borba protiv surogat-majčinstva gotovo je u potpunosti zamijenila prijašnji cilj organizacije, tj. ukidanje bračne jednakosti. Katoličkim snagama, koje čine većinu pokreta, pridružila se i desnica, a gorljiviji članovi čak su predlagali i zatvorske kazne.

Zanimljivo, na temu se oglasio i novi premijer Manuel Valls iz redova socijalista, koji je također oštro osudio praksu, iako socijalisti još nisu usvojili jedinstvenu poziciju po tom pitanju.

Političke prepirke u neskladu s realnošću

No prije dvije godine tvrdio je suprotno, da takva praksa mora biti dostupna svim parovima iako ona i dalje izaziva brojne kontroverze te da valja biti oprezan u njezinom implementiranju zaključivši da se radi o "neizbježnoj evoluciji." Takav oštri zaokret stavova na ljevici Le Monde je u današnjem članku proglasio činom oportunizma.

Kako to često biva, političke prepirke nisu baš u dosluhu s realnošću. Naime, kako izvještavaju udruge, do danas je oko 200 parova u Francuskoj, homoseksualnih i heteroseksualnih, koristilo metodu surogat-majčinstva (mahom u SAD-u). A Europski sud za ljudska prava primorao jenedavno Francusku da u matične knjige upiše djecu rođenu putem surogat-majčinstva u ime poštivanja privatnosti i prava djeteta.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.