Prvi kongres katolika homoseksualaca započeo je ovog tjedna u Portimau u Portugalu, u organizaciji udruge Rumos novos (Nove orijentacije). Zanimljivo, paralelno se u Vatikanu održava sinoda na temu obitelji.

Cilj kongresa je stvaranje "svjetske organizacije udruga koje predstavljaju gej katolike“, izjavio je za AFP organizator José Leotte. Naime, on smatra da je potrebno da dođe do promjene stava Katoličke crkve i zato je nužno da se čuje glas gej katolika. Nakon kongresa, uputit će se pismo papi Franji kao kontribucija vatikanskoj raspravi o obitelji.

U svom prvom izdanju, kongres okuplja predstavnike tridesetak udruga iz cijelog svijeta, Portugala, Španjolske, Italije, Poljske, SAD-a …

Francis de Bernardo predsjednik je američke udruge New Ways Ministry koja u SAD-u želi izgraditi dijalog između Katoličke crkve i homoseksualne populacije. Tvrdi da su pred kongres poslali pismo papi u kojem mu zahvaljuju što je otvorio pitanje gej populacije te ga nastoje ohrabriti da nastavi dalje na tom putu.  

Papa Franjo je prošle godine poručio "Tko sam ja da sudim homoseksualcima?“, a jedna od tema sinode u Vatikanu jest i prihvat katolika "van norme“, razvedenih osoba, istospolnih parova, …  

Zanimljivo, kongres gej katolika u Portugalu održava se nakon što su posljednjih godina na europskoj sceni ojačali glasovi raznih "obiteljaških“ organizacija koje tvrde da su katoličke provenijencije, a najvažniji cilj im je bio i ostao dokidanje bračne jednakosti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.