Uoči podgoričke Povorke ponosa najavljene za 2. studenog napetosti, izgleda, ne popuštaju. Kako javljaju regionalni mediji, član LGBT Foruma Progres fizički je napadnut u marketu "Helada” u Tivtu.
 
Iz te organizacije pojasnili su kako je mladić ušao u market u blizini marine Kalimanj, nakon čega mu je, prilikom plaćanja na blagajni, prišla nepoznata osoba koja ga je bez povoda, vrijeđala i psovala.
 
"Između ostalog, nepoznata osoba mu je rekla: 'Pederu jedan, zašto si se nakinđurio, pogledaj se kakav si i kako te nije sramota'. Mladić je na verbalni napad reagirao neutralno, s namjerom da izbjegne daljnji sukob i potencijalni fizički napad", istaknuli su iz  Foruma Progres.
 
Iako je napadač napustio poprište konflikta, vratio se i povišenim tonom zatražio od mladića da napusti market, pokušavajući ga izgurati van. Iz LGBT Foruma Progres podsjećaju su da se kao i ranije, uoči i nakon Povorki ponosa, intenzivno pojačavaju nasilje i pritisci prema LGBT osobama, dok na polju šireg društvenog prihvaćanja LGBT osoba nema nikakvog napretka.
 
LGBT Forum Progres je nakon fizičkog napada podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi i državnom tužiocu.
 
Narukvicom do sigurnosti
 
Inače, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, postao je novi nositelj narukvice Natalia, i on je ujedno drugi korisnik te narukvice u Crnoj Gori, a prvi kao LGBT aktivist. Narukvica Natalia dio je "Projekta Natalia” i predstavlja prvi svjetski alarmni sustav namijenjen braniteljima ljudskih prava izloženim visokom riziku, zbog specifičnog posla kojim se bave.
 
"Kada dođe do incidenta, u slučaju napada, narukvica se aktivira jednostavnim mehanizmom, i šalje alarmni signal prijateljima, policiji kao i sjedištu organizacije 'Civil Rights defenders' u Stockholmu", kažu u LGBT Forumu Progres. Signal koji šalje narukvica alarmira osobe koje štite nositelja narukvice kroz posebno dizajniranu aplikaciju za pametne telefone te putem SMS poruka.
 
Prenosi se i točna GPS lokacija se također distribuira kroz navedenu aplikaciju, te se s visokom preciznošću utvrđuje lokacija nositelja narukvice kao i incidenta. Tad osobe koje štite nositelja narukvice istog trenutka reagiraju, preventivno djelujući na posljedice samog napada.
 
Signal se također odmah šalje kroz globalne platforme društvenih mreža, omogućujući ljudima širom svijeta da saznaju za incident i iskoriste svoj utjecaj i pritisak kako bi se preventivno djelovalo na učestalost samih napada. "S obzirom na to da se učestalost napada na LGBT aktiviste i LGBT osobe u Crnoj Gori povećava, LGBT Forum Progres vjeruje da narukvica predstavlja novi zaštitni mehanizam koji će pridonijeti boljoj Milivojevićevoj sigurnosti. Otkad je preuzeo vodstvo LGBT Foruma Progres prije godinu dana, Milivojević je doživio 19 napada od kojih nijedan nije kazneno procesuiran a protiv napadača iz četiri incidenta okončani su prekršajni postupci", naveli su iz Foruma.
 
Napad i u Makedoniji
 
Prošlog je tjedna zabilježen homofobni napad i u Makedoniji. Naime, grupa između 20 i 30 huligana napala i demolirala bar u Skopju, “Damar”, tijekom obilježavanja druge godišnjice od osnivanja Centra za podršku LGBTI osobama. Napadači su na posjetitelje bacali staklene boce i gajbe, nekoliko osoba je ozlijeđeno, a jedna je djevojka zadobila ozlijede glave te hitno prebačena bolnicu.
 
Grupa napadača je nosila fantomke, što će uvelike otežati njihovu identifikaciju.
 
Iz Centra za podršku LGBT osobama kazali su kako policija nije adekvatno reagirala na spomenuto nasilje.
 
"Problem s reakcijom policije jest taj da su pogrešno interpretirali informacije o događaju i što je najvažnije, propustili su uključiti bitnu informaciju, a to je da su huligani dok su nas napadali govorili: 'Gejevi! Gejevi, ovdje nema mjesta za vas!' Time policija ovaj napad nije niti prijavila kao zločin iz mržnje", poručili su.
 
Izrazili su i strah da će se ovo nasilje nad LGBTI osobama nastaviti ukoliko policija ne pronađe napadače i adekvatno ih ne kazni. Podsjetili su kako su u lipnju prošle godine na otvorenju Tjedna ponosa u Skopju anti-gej grupe opkolile i napale sudionike u LGBT centru.
 
Vijest o ovom napadu u Skopju prenijeli su i neki svjetski mediji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.