Uz podršku okupljenog mnoštva, dvadesetak predstavnika nedavno oformljene grupe OutVets koja okuplja LGBT ratne veterane, prvi je put marširala u povorci koja se tradicionalno održava povodom Dana ratnih veterana u Bostonu.

Organizatori povorke dočekali su ih ''otvorenih ruku i uz snažnu podršku'', rekao je glasnogovornik OutVetsa Ryan McGill. Cilj ove nestranačke i nepolitičke grupe jest podizanje svijesti o doprinosu lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih pripadnika oružanih snaga i njihovih obitelji, a nadaju se i gradnji spomenika u čast svima njima.

"Prvi put u povijesti naše nacije, gej pripadnici vojne službe igraju na jednom višem nivou i vrijeme je da prepoznamo one koji nisu samo služili na bojištu, nego su istovremeno vodili i rat za svoje ideale s istom zemljom za koju su se borili, a u nekim slučajevima za nju dali i život kako bi je zaštitili", rekao je u svom govoru osnivač grupe OutVets, Bryan Bishop.

Gradonačelnik Bostona Martin Walsh ovo je sudjelovanje OutVetsa u vojnoj povorci nazvao "prijelomnim povijesnim trenutkom".

"Boston je zajednica u kojoj svatko zaslužuje svoje mjesto za život, rad i igru i odajem priznanje OutVetsima na njihovom trudu i zalaganju za prepoznavanjem i poštivanjem svega što su LGBT veterani učinili", rekao je gradonačelnik Bostona.

Na povorci su se okupili brojni visoki politički i vojni dužnosnici, a guverner Massachusettsa Deval Patrick izrazio je "zahvalnost, ponos i podršku" svim pripadnicima vojnih snaga te države.

Patrick je naglasio kako je "Massachusetts vodeći u brojnim uslugama koje stoje na raspolaganju ratnim veteranima i velikim naporima da se riješi pitanje njihova beskućništva".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.