Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se pokušava vratiti u političku arenu, izjavio je u subotu kako francuski zakon o istospolnim brakovima treba povući i ponovno napisati. To je dosad najžešći Sarkozyev komentar na temu bračne jednakosti.

Kako javlja AP, Sarkozy se odlučio na ovaj potez tijekom debate s još dvojicom protukandidata koji žele voditi stranku desnog centra UMP u predsjedničkoj utrci 2017. godine. Debatu je organizirao konzervativni pokret "Common Sense" ("Zdrav razum"), pred oko 3000 simpatizera stranke.

Francuska je bračnu jednakost usvojila u svibnju 2013., a istospolnim parovima omogućeno je i posvajanje djece. Kad je Sarkozy preuzeo Elizejsku palaču 2007. godine, glasačima iz LGBT zajednice bio je obećao neki oblik civilnog partnerstva, ali to se tijekom njegovog mandata nije dogodilo.

U prošlosti se zalagao za drukčiji zakon o istospolnim brakovima od onog koji je na snazi, ali ovo je prvi put da se otvoreno založio za njegovo povlačenje.

Sarkozyjevi protukandidati u utrci za šefa UMP-a dotaknuli su se pitanja istospolnih brakova, pa se Bruno le Marie usprotivio promjeni postojećeg zakonskog rješenja, što je izazivalo prosvjede konzervativne Francuske i u publici UMP-ovog skupa žestoko negodovanje, a Herve Martion osvojio je naklonost publike koja mu je pljeskala kad se založio za povlačenje "spornog" zakona.

Iako je Francuska službeno sekularna država, ona je pretežito katolička i pitanje istospolnih brakova te posvajanje djece izaziva duboko podijeljene rasprave u društvu. Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja IFOP, objavljenog u subotu, 68 posto Francuza podupire istospolne zajednice, a 53 posto podržava pravo na posvajanje djece.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.