U Kraljevskoj banci Škotske razmišljaju da iz obrazaca za klijente izostave pitanje o djevojačkom prezimenu majke, i to zato jer mnogi od njih imaju dva oca.

Zaključak je to s interne revizije inkluzivnih politika te banke, a to bi moglo iznjedriti i rodno neutralan pristup. Konkretno, uz uobičajena polja Mr i Mrs (gospodin i gospođa) moglo bi se naći i treće rješenje u obliku titule Mx, kao alternativa za klijente koji se ne žele izjasniti o spolu, javlja portal Pink News.

Šefica odjela za politiku inkluzivnosti te banke, Marjorie Strachan, kazala je kako je postojeće stanje odraz "nesvjesne pristranosti": "Razmišljamo li o nečem tako jednostavnom poput neutralnog jezika, ovo može biti dobra polazišna točka".

Dodala je kako spomenute mogućnosti zasad samo razmatraju, premda su se dosad pridržavali standarda iz obrazaca za popis stanovništva.

"Svjesni smo da za klijenta koji prolazi kroz proces promjene spola mogla biti iznimno stresna činjenica da, kad uđe u neku od naših podružnica, nema jednostavnu opciju koja zadovoljava njegove ili njezine potrebe", rekla je još Strachan.

U Ujedinjenom Kraljevstvu titulu Mx u je svoje obrasce dosad uvelo Gradsko vijeće Brightona i Covea.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.