Za desetke tisuća ruskih LGBT tinejdžera, stranica Elene Klimove"Children 404" na društvenoj mreži Vkontakte bila je pravo utočište, jedino mjesto gdje su mogli razgovarati o svojoj seksualnosti bez straha od odmazde u sve žešćem homofobnom društvenom okruženju.

"Bilo mi je 13 godina kad sam shvatila kako sa mnom nešto nije u redu, jednostavno mi se jednog dana počela užasno sviđati moja školska kolegica i nisam to mogla nikako promijeniti", napisala je na stranici tinejdžerica Ilya.

Upravo bi priče poput ove mogle biti dovoljne da se stranica privremeno ili možda i zauvijek ugasi na ruskoj inačici Facebooka, a zahvaljujući kontroverznoj zabrani "gej propagande", javlja portal BuzzFeed.

Iz Roskomnadzora, ruske državne službe za veze i komunikacije, najavili su kako će osnivačicu grupe, novinarku Elenu Klimovu, optužiti za "promociju homoseksualnosti među maloljetnicima". Prema važećim zakonima stranica bi mogla nasilno biti ugašena na 90 dana, dok bi Klimova mogla biti kažnjena i novčano s oko milijun rublji, što je oko 21.000 američkih dolara.

Preko 150 zahtjeva za zatvaranje stranice

Klimova je pokrenula stranicu prošle godine u jeku rastuće homofobične atmosfere u Rusiji, po uzoru na američku kampanju "It Gets Better", koja nudi tinejdžerima mjesto na kojemu mogu anonimno podijeliti svoja iskustva i priče. Za tinejdžere koji se teško nose sa svojom situacijom postojao je i tim od 15 psihologa volontera, koji bi pružali profesionalnu pomoć.

Tinejdžeri bi anonimno objavljivali svoje priče na stranici grupe, skrivajući lica iza papira s natpisom "Children 404", koji se referira na poznatu poruku Error 404 - Page Not Found koja se pojavi kad pokušate učitati stranicu koja ne postoji ili ste pogrešno upisali adresu u internetski preglednik.

"Shvatila sam da sam lezbijka s 13 godina. Ne mogu objasniti niti razumjeti zašto se to dogodilo. Stvari jednostavno tako završe, ali najbitnije od svega je da sam sretna", napisala je jedna od posjetiteljica stranice.

Iz Roskomnadzora nisu specificirali koji je točno sadržaj na stranici grupe zaslužan za zakonski prekršaj, ali su poručili kako su primili više od 150 pritužbi kojima se traži zatvaranje stranice.

Golemi i neprestani pritisci uz potporu vlasti

"U ovom izuzetno uskom i delikatnom području nema mjesta za diletantski pristup, bez odgovarajuće stručnosti", ističe se u njihovom priopćenju.

Klimova je za nezavisni internetski portal Slon izjavila kako su optužbe neutemeljene:

"Što država ovog trenutka nudi tim tinejdžerima? Očigledno ništa. Iz Roskomnadzora poručuju kako su na stranici pronašli homoseksualnu propagandu, ali umjesto da pokažu koji sam to točno zabranjeni sadržaj stavljala, samo pišu kako nisam dovoljno stručna za ovu temu. To je apsurdno!"

Ove su optužbe samo nastavak golemog i kontinuiranog pritiska na grupu, koji potiču antigej aktivisti uz podršku ruskih vlasti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.