Slaba pravna zaštita LGBT osoba u Iraku nije nikakva novost, no prema najnovijim izvještajima organizacija za zaštitu ljudskih prava, iračka vlada suodgovorna je za nedavni rast progona LGBT osoba. Progone provodi šijitska policija koja je pod ingerencijom vlade.

Vijest su priopćili International Gay and Lesbian Rights Commission i udruga za zaštitu prava žena Madre nakon povećanog broja napada na LGBT osobe u Bagdadu. Prema izvješću, napadi se odvijaju posve nekažnjeno, nitko nije optužen za ubojstva, a prijašnja vlada nije ni provela istragu o ubojstvima temeljenim na spolnoj i rodnoj osnovi, piše Guardian.

Oni koji nisu prebjegli žive u tajnosti i neprestanom strahu

Najmoćnija policijska skupina u Iraku, Asa'ib Ahl al-Haq, u svibnju ove godine U Bagdadu je izvjesila oglase na kojima stoji da su 23 muškarca optužena zato što su gej. Nakon mjesec dana, dva tinejdžera, za koja se smatralo da su gej, napadnuti su, a potom su im odrubljene glave. U napadu na javnu kuću u Bagdadu ubijene su 34 osobe od kojih su većina žene.

Neke međunarodne organizacije pomogle su pri prebjegu LGBT osoba iz Iraka, no ostale žive u tajnosti i u stalnoj opasnosti da ih izdaju. Uspostavom Islamske države Iraka i Levanta, situacija na terenu postala je nepredvidljiva i teško je pratiti kamo se razmjestilo 1,8 milijuna, koliko ih se pretpostavlja da je migriralo od uspostave novog režima.

Većina LGBT izbjeglica traži utočište u zemljama Europe i SAD-u. Izvješće preporuča da se uspostavi veze sa stranim veleposlanstvima u Bagdadu te da se na sjeveru države, pod kontrolom Kurda, omogući minimalna zaštita LGBT osoba

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.