Unatoč tome što se prije samo nekoliko mjeseci činilo kako Finska neće dobiti bračnu jednakost, danas su brojni okupljeni pred zgradom parlamenta u Helsinkiju imali razloga za slavlje.

Kako javljaju strani mediji, bračna jednakost izglasana je tijesnom većinom – 105 zastupnika glasovalo je za, a njih 92 protiv novog zakona.

Podsjetimo, istospolni parovi u Finskoj imali su pravo registrirati svoje partnerstvo još od 2002., ali isto tako bili su suočeni s određenim pravnim ograničenjima. Inicijativa o uvođenju bračne jednakosti pojavila se već prošle godine, ali su je zaustavile Finska stranka, Kršćanski demokrati, Centar i Nacionalna koalicija.

Od danas tih ograničenja više nema, pa će finski istospolni parovi moći sklapati brakove i posvajati djecu kao i njihovi heteroseksualni sugrađani.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Finski portal YLE javlja kako se pred parlamentom okupio golem broj ljudi koji su čekali odluku zastupnika, a kad su primili dobre vijesti, mnogi su i zaplakali te grleći se uzvikivali "hvala".

Finska je tako, nakon Luksemburga postala dvanaesta europska država koja je ozakonila bračnu jednakost. Istospolne zajednice zakonski su regulirane u 26 europskih država, među kojima je od srpnja ove godine i Hrvatska koja se može pohvaliti jednim od boljih zakonskih rješenja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.