Uoči irskog referenduma o bračnoj jednakosti najavljenog za svibanj 2015, Katolička je crkva po župama diljem Irske podijelila brošuru "Značenje braka" u kojoj na 16 stranica navode razloge protiv istospolnog braka.

Irska od 2011. ima Zakon o civilnom partnerstvu, koji za razliku od braka parovima ne pruža jednaka prava i povlastice, što bi se najavljenim referendumom o bračnoj jednakosti za istospolne parove iduće godine trebalo promijeniti.

Prošlog je mjeseca pokrenuta i kampanja Yes Equality, kojom se ljude motivira na registraciju za glasovanje uoči referenduma, pa iako suprotna kampanja još nije pokrenuta, Katolička crkva je odlučila mobilizirati svećenike koji ovom brošurom trebaju promovirati vjerovanje kako brak treba biti isključiva zajednica muškarca i žene, javlja portal Pink News.

Već viđene poruke o ekskluzivnosti heteroseksualnog braka

U toj brošuri, koja je podijeljena u 1300 irskih župa piše, među ostalim:

"Prihvaćanjem bilo kojeg amandmana kojim homoseksualno partnerstvo postaje ravnopravno braku, prihvatili bismo da trajna zajednica muža i žene i njihov odgoj nove generacije više nije temelj našeg društva. Bit rasprave o glasovanju za istospolni brak nije u ravnopravnosti".

"Promoviranje i zaštita jedinstvene prirode braka kao zajednice muškarca i žene jest pitanje pravednosti. Istospolne zajednice su po samoj svojoj prirodi drugačije od braka. Irski Ustav prepoznaje obitelj kao nužni temelj društvenog poretka, koji je neophodan za dobrobit nacije i države. Svaki pokušaj da se to promijeni dovest će do radikalne promjene samog smisla braka, 'kamena temeljca' društva, u dokumentu koji izražava temeljne vrijednosti Irske".

U brošuri se također ističe kako "djeca imaju prirodno pravo na majku i oca, to je za njih najbolje okruženje i stoga brak zaslužuje da ga kao takvog i država prepoznaje i promiče", poručuju čelnici Katoličke crkve u Irskoj.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.