Nezavisna kandidatkinja Madhu Kinnar ulazi u povijest Indije kao prva transrodna osoba koja je pobijedila na izborima za gradonačelnika grada Raigarh (država Chhattisgarh).

S premoćnih 4357 glasova pobijedila je Mahaveera Gurujia, kandidata Bharatiya Janata Partys (BJP) jedne od najmoćnijih političkih stranaka u Indiji, javlja Independent.

35-godišnja Kinnar čitavu je kampanju financirala radeći kao plesačica i pjevačica u vlakovima na liniji Howrah-Mumbai s kojeg je sišla tek kad su je zamolili da bude predstavnica svoje lokalne zajednice.

"Podrška javnosti ohrabrila me na ulazak u izbornu utrku prvi put u životu i samo zbog te podrške sam izišla kao pobjednica. Ukazali su mi povjerenje i ovu pobjedu doživljavam kao pobjedu njihove ljubavi i blagoslova koje su mi dali. Dat ću sve od sebe kako bih ostvarila njihove snove'', izjavila je Kinnar. Kongresna stranka, najjača politička stranka u Indiji, ocijenila je rezultate izbora kao ''poraz BJP-a, a ne Kinnarinu pobjedu''.

"Ljudima iz Raigarha je dosta BJP-eve korupcije i zato su glasali za Madhu. Stoga ovo nije pobjeda Madhu Kinnar, nego poraz BJP-a", izjavio je Narendra Negi, predsjednik Kongresne stranke okruga Raigarh.

Iz poraženog BJP-a su poručili kako će sad razmotriti mandate svojih ljudi.

To je povijesna pobjeda za LGBT zajednicu u Raigarhu, koji se nalazi zapadno od granice Indije i Bangladeša. Bez obzira na njezinu pobjedu, homoseksualnost i dalje ostaje kazneno djelo u Indiji. Ipak, odlukom indijskog Vrhovnog suda od prošle se godine transrodne osobe priznaju kao 'treći spol'. Tri mjeseca nakon te odluke jedna je TV postaja zaposlila Padmini Prakashi, kao prvu transrodnu voditeljicu vijesti u povijesti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.