Nakon žestoke reakcije aktivista i javnosti, glavni ministar indijske države Goa, Laxmikant Parsekar, odbacio je mogućnost otvaranja svojevrsnih "lječilišta" za mlade LGBT osobe te izjavio kako "nije bio upoznat" s tom idejom, koju je javnosti početkom tjedna prezentirao ministar sporta i politike mladih Ramesh Tawadkar.

"Homoseksualnost je dar prirode", čak je izjavio Parsekar za TV-postaju NDTV, nakon što su mediji i društvene mreže diljem zemlje izvijestili o tom kontroverznom planu, javlja agencija Reuters.

Ministar sporta i politike mladih, Ramesh Tawadkar, samo je 24 sata ranije najavio novinarima kako će planirani centri za mlade LGBT osobe biti poput rehabilitacijskih centara za alkoholičare.

"Učinit ćemo ih normalnima, za njih ćemo imati centre, poput onih za Anonimne alkoholičare. Tamo ćemo ih trenirati i davati im lijekove", izjavio je Tawadkar govoreći o državnoj politici za mlade.

"Baš kao i za druge ciljane skupine poput maloljetnih delikvenata, narkomanskih ovisnika i drugih, provest ćemo detaljno istraživanje unutar LGBT zajednice kako bismo ciljano rješavali njihove probleme", rekao je ministar.

Poznato je kako je u Indiji homoseksualnost nanovo zabranjena odlukom Vrhovnog suda iz 2013., koji je nakon četverogodišnjeg razdoblja dekriminalizacije na snagu vratio zakon iz kolonijalnog doba.

Upravo u jeku ove afere s "lječilištima za LGBT mladež" Indiju je posjetio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon koji je tom prigodom izjavio kako se oštro protivi kriminalizaciji homoseksualnosti.

"Ponosno se zalažem za jednakost svih ljudi, što uključuje i sve lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe. Kriminalizacija istospolnog seksualnog odnosa između dvije odrasle osobe je kršenje temeljnog prava na privatnost i čista diskriminacija. Čak i ako se ne provode, takvi zakoni hrane netoleranciju", poručio je indijskim vlastodršcima glavni tajnik UN-a.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.