Makedonski je parlament izglasao definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, sa 72 glasa "za" i samo četiri "protiv".

Konkretno, riječ je o amandmanu Ustava koji definira brak, a druga točka kaže kako "zakonske odnose u braku, obitelji i građanskim zajednicama treba regulirati zakonom koji usvaja dvotrećinska parlamentarna većina".

Međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International izdala je priopćenje u kojem kaže kako je ovaj amandman još jedan doprinos diskriminaciji, nasilju i netoleranciji u Makedoniji na temelju spolne orijentacije.

Zamjenica direktora Amnesty Internationala za Europu, Gauri van Gulik, kazala je kako Makedonija ide suprotno od europskog vala ozakonjenja istospolnih brakova, i pozvala Makedoniju da povuče ove diskriminatornu odluku.

Prethodni nacrt amandmana, kojim se eksplicitno zabranjivala bilo kakva mogućnost ozakonjenja istospolnih brakova ili registriranih partnerstava snažno je osudila Venecijanska komisija.

"Umjesto da ozbiljno shvati mišljenje Venecijanske komisije i zajamči jednaka prava svih parova, vlada je uz potporu parlamenta odlučila zabraniti istospolni brak te stvoriti ustavnu prepreku za mogućnost donošenja takvih zakona u budućnosti", komentirala je Tanja Fajon, potpredsjednica LGBT Intergrupe u Europskom parlamentu, pozvavši još jednom makedonsku vladu da pojača zaštitu istosplnih parova u skladu s europskim standardima.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.