Nakon što je Ustavni sud suspendirao novi Obiteljski zakon i na snagu vratio onaj iz 2003. u nekim su se medijima pojavile informacije kako se zbog toga neće moći provoditi pojedine odredbe Zakona o životnom partnerstvu, i to u dijelu kad je riječ o ostvarivanju roditeljske skrbi životnog partnera nad djecom partnera. Zbog toga smo zatražili pojašnjenje iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koja takve informacije – demantira.

"Prema članku 40. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, životni partner roditelja djeteta ima pravo ostvarivati roditeljsku skrb o djetetu, odnosno sadržaje roditeljske skrbi zajedno s roditeljima ili umjesto roditelja temeljem odluke suda, u skladu s odredbama posebnog zakona kojim se uređuju obiteljski odnosi", odgovara nam pravobraniteljica Ljubičić.

Ističe kako je Zakon o životnom partnerstvu izglasan kao organski zakon, te da se odredbe zakonskih akata izglasanih redovnom većinom glasova moraju tumačiti sukladno onom što propisuje organski zakon, koji je po svojoj snazi - viši pravni akt.

"Slijedom navedenog, roditelji djeteta i konkretni životni partner mogu u izvanparničnom postupku koji se provodi odgovarajućom primjenom odredbi o izvanparničnom postupku 'starog' Obiteljskog zakona, koji je trenutačno u primjeni, zatražiti od nadležnog suda da u svrhu dobrobiti djeteta odluči o ostvarivanju sadržaja roditeljske skrbi od strane životnog partnera", pojašnjava Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Skrb nad djetetom povjerava se i osobama koje nisu njegovi biološki roditelji, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju

Nadalje, upućuje kako se pravni temelj za pokretanje takvog postupka nalazi u članku 40. Zakona o životnom partnerstvu koji životnim partnerima jamči to pravo, a odredbe kojima se definira konkretan sadržaj roditeljske skrbi i izvanparnični postupak u kojem se odlučuje o zahtjevu nalaze se u Obiteljskom zakonu koji je trenutačno u primjeni.

"Bez obzira primjenjuje li se 'stari' ili 'novi' Obiteljski zakon, odluke nadležnih sudova koje se na bilo koji način tiču interesa djeteta, uključujući i odluke koje se odnose na roditeljsku skrb, moraju štititi djetetovu dobrobit. Pri tome treba u obzir uzeti i činjenicu da 'stari' Obiteljski zakon, koji je trenutno u primjeni, stoga i sâm poznaje mogućnost da se briga i skrb nad djetetom povjerava osobama koje nisu njegovi biološki roditelji, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju", jasno poručuje pravobraniteljica Ljubičić.

Tako prema članku 104. Obiteljskog zakona u primjeni "oba roditelja ili roditelj koji sam skrbi o djetetu mogu čuvanje i odgoj djeteta privremeno povjeriti osobi koja ispunjava pretpostavke propisane za skrbnika, a ustanovi socijalne skrbi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi samo uz odluku centra za socijalnu skrb", a prema članku 105. istog zakona "ako roditelj s kojim je dijete živjelo umre, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog drugog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb bez odgode odlučiti o daljnjoj skrbi o djetetu".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.