Nakon što je Ustavni sud suspendirao novi Obiteljski zakon i na snagu vratio onaj iz 2003. u nekim su se medijima pojavile informacije kako se zbog toga neće moći provoditi pojedine odredbe Zakona o životnom partnerstvu, i to u dijelu kad je riječ o ostvarivanju roditeljske skrbi životnog partnera nad djecom partnera. Zbog toga smo zatražili pojašnjenje iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koja takve informacije – demantira.

"Prema članku 40. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, životni partner roditelja djeteta ima pravo ostvarivati roditeljsku skrb o djetetu, odnosno sadržaje roditeljske skrbi zajedno s roditeljima ili umjesto roditelja temeljem odluke suda, u skladu s odredbama posebnog zakona kojim se uređuju obiteljski odnosi", odgovara nam pravobraniteljica Ljubičić.

Ističe kako je Zakon o životnom partnerstvu izglasan kao organski zakon, te da se odredbe zakonskih akata izglasanih redovnom većinom glasova moraju tumačiti sukladno onom što propisuje organski zakon, koji je po svojoj snazi - viši pravni akt.

"Slijedom navedenog, roditelji djeteta i konkretni životni partner mogu u izvanparničnom postupku koji se provodi odgovarajućom primjenom odredbi o izvanparničnom postupku 'starog' Obiteljskog zakona, koji je trenutačno u primjeni, zatražiti od nadležnog suda da u svrhu dobrobiti djeteta odluči o ostvarivanju sadržaja roditeljske skrbi od strane životnog partnera", pojašnjava Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Skrb nad djetetom povjerava se i osobama koje nisu njegovi biološki roditelji, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju

Nadalje, upućuje kako se pravni temelj za pokretanje takvog postupka nalazi u članku 40. Zakona o životnom partnerstvu koji životnim partnerima jamči to pravo, a odredbe kojima se definira konkretan sadržaj roditeljske skrbi i izvanparnični postupak u kojem se odlučuje o zahtjevu nalaze se u Obiteljskom zakonu koji je trenutačno u primjeni.

"Bez obzira primjenjuje li se 'stari' ili 'novi' Obiteljski zakon, odluke nadležnih sudova koje se na bilo koji način tiču interesa djeteta, uključujući i odluke koje se odnose na roditeljsku skrb, moraju štititi djetetovu dobrobit. Pri tome treba u obzir uzeti i činjenicu da 'stari' Obiteljski zakon, koji je trenutno u primjeni, stoga i sâm poznaje mogućnost da se briga i skrb nad djetetom povjerava osobama koje nisu njegovi biološki roditelji, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju", jasno poručuje pravobraniteljica Ljubičić.

Tako prema članku 104. Obiteljskog zakona u primjeni "oba roditelja ili roditelj koji sam skrbi o djetetu mogu čuvanje i odgoj djeteta privremeno povjeriti osobi koja ispunjava pretpostavke propisane za skrbnika, a ustanovi socijalne skrbi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi samo uz odluku centra za socijalnu skrb", a prema članku 105. istog zakona "ako roditelj s kojim je dijete živjelo umre, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog drugog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb bez odgode odlučiti o daljnjoj skrbi o djetetu".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.