Zbog svojih proturječnih stavova, Papa Franjo je postao osoba koju svojataju i konzervativni i liberalni katolici. To se možda najbolje vidi po pitanju gej prava, gdje papa Franjo s jedne strane izražava dobrodošlicu gej katolicima, dok s druge strane podržava one koji se protive istospolnom braku.

I ovog je tjedna papa pokazao svoju neodlučnost po tom pitanju, pozvavši grupu za gej prava u Vatikan, dok je s druge strane propustio objaviti njihova stajališta, javlja portal Bustle.

Ove su srijede članovi američke organizacije New Ways Ministry za gej prava koja radi s gej katolicima i podržava istospolni brak, sudjelovali na papinoj tjednoj audijenciji u Rimu. Organizacija, koju Vatikan službeno ne priznaje kao katoličku, ima dugu i kontroverznu povijest s Katoličkom crkvom još od 70-tih godina prošlog stoljeća kad su je oformili časna sestra Jeannine Gramick i svećenik Robert Nugent.

No, nakon niza godina u kojima joj se prijetilo cenzurom, otpustom iz njezina reda i izbacivanjem iz Crkve, časna sestra Jeannine organizirala je hodočašće u Vatikan s članovima New Ways Ministryja. Grupa je dobila VIP mjesta na audijenciji, čime se pokazalo kako papa Franjo želi dobrodošlicu gej katolicima i njihovim podupirateljima. Osim što možda to i nije bilo tako.

Sretna unatoč ignoriranju

Prema izvještaju Associated Pressa, New Ways u Vatikanu nisu bili navedeni imenom ili ičime što bi ih povezalo s gej pravima. Navedeni su tek kao "grupa laika koju predvodi časna sestra iz Loretta".

Također su izostavljeni s liste hodočasnika, čime je propuštena javna objava posebne grupe koja je stigla na tjedni susret s papom. Iako se takvo ignoriranje može doživjeti kao nepristojno ponašanje, časna sestra Jeanine bila je sretna.

''Za mene je to primjer njegove spremnosti da pozdravi one s ruba Crkve i pozove ih u njezino središte'', izjavila je časna za AP.

Ona je krajem prošle godine pisala u Vatikan pojašnjavajući razloge dolaska i tražeći osobni susret s papom Franjom, do kojeg ipak nije došlo. New Ways su se inače dugo vremena nalazili na listi neprijatelja Franjina prethodnika, Benedikta XVI. Vremena su se u Katoličkoj crkvi pod vodstvom pape Franje barem za nijansu promijenila, pa se članovi New Waysa (naivno) nadaju punom priznanju gej katolika i istospolnih veza.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.