Zbog svojih proturječnih stavova, Papa Franjo je postao osoba koju svojataju i konzervativni i liberalni katolici. To se možda najbolje vidi po pitanju gej prava, gdje papa Franjo s jedne strane izražava dobrodošlicu gej katolicima, dok s druge strane podržava one koji se protive istospolnom braku.

I ovog je tjedna papa pokazao svoju neodlučnost po tom pitanju, pozvavši grupu za gej prava u Vatikan, dok je s druge strane propustio objaviti njihova stajališta, javlja portal Bustle.

Ove su srijede članovi američke organizacije New Ways Ministry za gej prava koja radi s gej katolicima i podržava istospolni brak, sudjelovali na papinoj tjednoj audijenciji u Rimu. Organizacija, koju Vatikan službeno ne priznaje kao katoličku, ima dugu i kontroverznu povijest s Katoličkom crkvom još od 70-tih godina prošlog stoljeća kad su je oformili časna sestra Jeannine Gramick i svećenik Robert Nugent.

No, nakon niza godina u kojima joj se prijetilo cenzurom, otpustom iz njezina reda i izbacivanjem iz Crkve, časna sestra Jeannine organizirala je hodočašće u Vatikan s članovima New Ways Ministryja. Grupa je dobila VIP mjesta na audijenciji, čime se pokazalo kako papa Franjo želi dobrodošlicu gej katolicima i njihovim podupirateljima. Osim što možda to i nije bilo tako.

Sretna unatoč ignoriranju

Prema izvještaju Associated Pressa, New Ways u Vatikanu nisu bili navedeni imenom ili ičime što bi ih povezalo s gej pravima. Navedeni su tek kao "grupa laika koju predvodi časna sestra iz Loretta".

Također su izostavljeni s liste hodočasnika, čime je propuštena javna objava posebne grupe koja je stigla na tjedni susret s papom. Iako se takvo ignoriranje može doživjeti kao nepristojno ponašanje, časna sestra Jeanine bila je sretna.

''Za mene je to primjer njegove spremnosti da pozdravi one s ruba Crkve i pozove ih u njezino središte'', izjavila je časna za AP.

Ona je krajem prošle godine pisala u Vatikan pojašnjavajući razloge dolaska i tražeći osobni susret s papom Franjom, do kojeg ipak nije došlo. New Ways su se inače dugo vremena nalazili na listi neprijatelja Franjina prethodnika, Benedikta XVI. Vremena su se u Katoličkoj crkvi pod vodstvom pape Franje barem za nijansu promijenila, pa se članovi New Waysa (naivno) nadaju punom priznanju gej katolika i istospolnih veza.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.