Ono što se 2013. nisu usudili napraviti Vlada Zorana Milanovića i Hrvatski sabor, učinio je slovenski parlament. Danas su slovenski zastupnici/e s 53 glasa za i 21 glasom protiv odbili raspisati referendum o izmjenama i dopunama Zakona o braku i obiteljskim odnosima te time i zaustavili prikupljanje potpisa za takav referendum.

Podsjetimo, Slovenija je početkom ovog mjeseca odlukom parlamenta izjednačila sva prava istospolnih parova s heteroseksualnima.

Matej Tašner Vatovec iz Združene ljevice kazao je kako se uvođenjem bračne jednakosti eliminira neustavno stanje sustavne diskriminacije u području ljudskih prava, te da u parlamentu ne mogu učiniti ništa drugo nego zaključiti da je referendum ne treba dopustiti, javlja RTV Slo.

Podsjetimo, ubrzo nakon izglasavanja bračne jednakosti u Sloveniji, koalicija konzervativnih udruga "Za otroke gre" predala je u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, dakako, uz golemu potporu Katoličke crkve.

Prikupljanje potpisa za referendum o braku otpočelo je u ponedjeljak, no današnjom odlukom parlamenta, čitava je akcija zaustavljena.

Inicijatorima referenduma preostalo je jedino da se obrate Ustavnom sudu, što će i učiniti, a javnosti su se već obratili priopćenjem u kojem odluku parlamenta nazivaju "neustavnom i protuzakonitom".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.