Ono što se 2013. nisu usudili napraviti Vlada Zorana Milanovića i Hrvatski sabor, učinio je slovenski parlament. Danas su slovenski zastupnici/e s 53 glasa za i 21 glasom protiv odbili raspisati referendum o izmjenama i dopunama Zakona o braku i obiteljskim odnosima te time i zaustavili prikupljanje potpisa za takav referendum.

Podsjetimo, Slovenija je početkom ovog mjeseca odlukom parlamenta izjednačila sva prava istospolnih parova s heteroseksualnima.

Matej Tašner Vatovec iz Združene ljevice kazao je kako se uvođenjem bračne jednakosti eliminira neustavno stanje sustavne diskriminacije u području ljudskih prava, te da u parlamentu ne mogu učiniti ništa drugo nego zaključiti da je referendum ne treba dopustiti, javlja RTV Slo.

Podsjetimo, ubrzo nakon izglasavanja bračne jednakosti u Sloveniji, koalicija konzervativnih udruga "Za otroke gre" predala je u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, dakako, uz golemu potporu Katoličke crkve.

Prikupljanje potpisa za referendum o braku otpočelo je u ponedjeljak, no današnjom odlukom parlamenta, čitava je akcija zaustavljena.

Inicijatorima referenduma preostalo je jedino da se obrate Ustavnom sudu, što će i učiniti, a javnosti su se već obratili priopćenjem u kojem odluku parlamenta nazivaju "neustavnom i protuzakonitom".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.