Helena, prva trans* bojnica Vojske Srbije o čijem smo slučaju prisilnog umirovljenja i životnoj priči već pisali, uspjela je odnijeti značajnu pobjedu – Povjerenstvo za ravnopravnost Srbije odlučilo je kako ju je vojska diskriminirala izjavom da joj je "ustanovljena dijagnoza koja može naštetiti ugledu Vojske Srbije".

Javno progovorivši o svom slučaju Helena je postala jedan od rijetkih glasova srbijanske trans* zajednice koja u strahu od zločina iz mržnje živi u stalnom strahu na marginama društva, a priču o tome objavili su i svjetski mediji.

"Borim se za prava svih poniženih osoba. Ovo je borba za sve koji ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava i biti ravnopravni svima drugima" izjavila je Helena u razgovoru za Associated Press.

Podsjetimo, uz pomoć udruge za ljudska prava Egal Helena je zbog diskriminacije prijavila Vojsku Srbije, a povjerenica za ravnopravnost, Nevena Petrušić, čiji je ured osnovan kako bi se Srbiji pomoglo u ostvarenju članstva u Europskoj Uniji, rekla je za AP kako je preporučila da se vojska službeno pisanom izjavom ispriča Heleni, prenosi Huffington Post.

Odluka koja će odjeknuti diljem konzervativnog Balkana

Mišljenje Povjerenstva je objavljeno u travnju i još se čeka isprika Vojske Srbije čiji predstavnici nisu odgovorili na zahtjev AP-a za intervjuom. Iako preporuka povjerenice Petrušić nije obvezujuća, međunarodni službenici koji prate proeuropske reforme u Srbiji pomno prate razvoj događaja. Petrušić je istaknula i kako Srbija još nema uređene pravne okvire za status osoba koje prolaze postupak promjene spola poput promjene u službenim dokumentima. Država "ignorira činjenicu da ti ljudi žive među nama i to je nedopustivo", poručila je Petrušić.

Ministar obrane Srbije Bratislav Gašić javno se ispričao Heleni u siječnju, no zasad još nema službene pisane isprike.

Za Helenu je ovo mišljenje Povjerenstva za ravnopravnost izuzetno bitno jer kako kaže, "sad neću biti obilježena kao bolesna osoba", a ona je i veliko ohrabrenje za sve LGBT osobe u Srbiji. Iz udruge Egal smatraju kako će ta odluka odjeknuti diljem konzervativnog Balkana.

Helena kaže kako joj je odluka da u potpunosti prihvati svoju ženstvenost donijela unutarnji mir i slobodu iako se u osobnim dokumentima i dalje vodi kao muškarac.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.