Novo istraživanje koje je među biračima u Republici Češkoj provela agencija CVVM pokazuje većinsku podršku registriranim partnerstvima koja su uvedena 2006, te porast podrške istospolnom braku.

Gotovo polovica birača, njih 49 posto, sada podupire istospolni brak, dok mu se protivi 47 posto čeških birača. Istovremeno, registrirano partnerstvo sada podupire troje od četvoro birača, odnosno njih 75 posto, piše Gay Star News.

Međutim, mogućnost da istospolni parovi posvajaju djecu s kojom nisu u rodu još uvijek je kontroverzna tema među Česima i većina se tome protivi, dok njih 44 posto podržava tu mogućnost .

59 posto za mogućnost da gej parovi posvajaju biološku djecu

To je ipak veliki napredak, s obzirom da je na isto pitanje u istraživanju provedenom 2005. godine tek 19 posto čeških birača bilo za mogućnost da gej parovi posvajaju djecu. Puno je veća podrška po pitanju posvajanja biološke djece, što podržava 59 posto ispitanika, dok se njih 33 posto tome protivi.

Istraživanjem je obuhvaćeno i mišljenje o stupnju homofobije u lokalnim zajednicama. Tako su na pitanje smatraju li da bi nečije autanje u njihovom rodnom gradu toj osobi stvorilo probleme, 51 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, dok njih 40 posto smatra kako to ne bi autanoj osobi donijelo neke posebne probleme.

U zaključku se navodi kako je istraživanje pokazalo kontinuirani rast podrške LGBTI zajednici u Republici Češkoj, a novo se istraživanje očekuje uoči općih izbora koji će se održati 2017. ili nešto ranije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.