Ovaj je tjedan od posebnog značaja za irsku LGBT zajednicu - nakon što je u ponedjeljak na snagu stupio Zakon o bračnoj jednakosti , već idućeg dana sklopljeno je prvo istospolno vjenčanje - Richard Dowling i Cormac Gollogly ostat će upamćeni kao prvi par koji se vjenčao u toj zemlji koja je prva na svijetu narodnim referendumom ozakonila brak za istospolne parove.

Nakon mjeseci priprema za zakonsku provedbu odluke s referenduma održanog u Irskoj u svibnju, kad je 62,07 posto građanki i građana glasalo za bračnu jednakost, potpisom ministrice pravosuđa Frances Fitzgerald da je zakon spreman za provedbu dano je zeleno svjetlo za početak vjenčanja.

Richard Dowling i Cormac Gollogly iz Clonmela prvi su istospolni par vjenčan u Irskoj, a skromna je ceremonija održana u utorak u matičnom uredu, piše Pink News.

"Sklopili smo civilno partnerstvo 18. rujna u društvu svih članova naših obitelji i prijatelja, to je bilo naše istinsko vjenčanje. Ovime samo formaliziramo ozakonjenje našeg braka, a i željeli smo biti prvi koji će se vjenčati i tako završiti u povijesnim knjigama. Doista bih se htio zahvaliti svim aktivistima iz kampanje ' Yes Equality' na velikom poslu koji su obavili i koji se na kraju isplatio. Bilo je divno biti dio takve snažne promjene kroz koju je Irska prošla ", rekao je Dowling.

"To je doista radostan i povijesni trenutak, ne samo za lezbijke i gejeve, njihove obitelji i prijatelje, već i za sve ljude u Irskoj. Došli smo do kraja dugog pravnog puta koji je započeo dekriminalizacijom 1993. , nastavio se civilnim partnerstvima 2010. I kulminirao ozakonjenjem bračne jednakosti na svibanjskom referendumu. Ipak danas je posebno magičan trenutak za sve gej i lezbijske parove koji započinju novo životno poglavlje kao bračni parovi.

I dalje ćemo raditi kako bismo osigurali da se ta izvanredna podrška irskog naroda oživotvori u stvarnoj promjeni u svakodnevnom životu LGBT osoba. Zajedno možemo stvoriti Irsku u kojoj će buduće LGBT generacije moći ravnopravno ostvariti svoj puni potencijal u školi, na poslu i u širem društvu", poručila je Kieran Rose iz organizacije GLEN.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam