Ovaj je tjedan od posebnog značaja za irsku LGBT zajednicu - nakon što je u ponedjeljak na snagu stupio Zakon o bračnoj jednakosti , već idućeg dana sklopljeno je prvo istospolno vjenčanje - Richard Dowling i Cormac Gollogly ostat će upamćeni kao prvi par koji se vjenčao u toj zemlji koja je prva na svijetu narodnim referendumom ozakonila brak za istospolne parove.

Nakon mjeseci priprema za zakonsku provedbu odluke s referenduma održanog u Irskoj u svibnju, kad je 62,07 posto građanki i građana glasalo za bračnu jednakost, potpisom ministrice pravosuđa Frances Fitzgerald da je zakon spreman za provedbu dano je zeleno svjetlo za početak vjenčanja.

Richard Dowling i Cormac Gollogly iz Clonmela prvi su istospolni par vjenčan u Irskoj, a skromna je ceremonija održana u utorak u matičnom uredu, piše Pink News.

"Sklopili smo civilno partnerstvo 18. rujna u društvu svih članova naših obitelji i prijatelja, to je bilo naše istinsko vjenčanje. Ovime samo formaliziramo ozakonjenje našeg braka, a i željeli smo biti prvi koji će se vjenčati i tako završiti u povijesnim knjigama. Doista bih se htio zahvaliti svim aktivistima iz kampanje ' Yes Equality' na velikom poslu koji su obavili i koji se na kraju isplatio. Bilo je divno biti dio takve snažne promjene kroz koju je Irska prošla ", rekao je Dowling.

"To je doista radostan i povijesni trenutak, ne samo za lezbijke i gejeve, njihove obitelji i prijatelje, već i za sve ljude u Irskoj. Došli smo do kraja dugog pravnog puta koji je započeo dekriminalizacijom 1993. , nastavio se civilnim partnerstvima 2010. I kulminirao ozakonjenjem bračne jednakosti na svibanjskom referendumu. Ipak danas je posebno magičan trenutak za sve gej i lezbijske parove koji započinju novo životno poglavlje kao bračni parovi.

I dalje ćemo raditi kako bismo osigurali da se ta izvanredna podrška irskog naroda oživotvori u stvarnoj promjeni u svakodnevnom životu LGBT osoba. Zajedno možemo stvoriti Irsku u kojoj će buduće LGBT generacije moći ravnopravno ostvariti svoj puni potencijal u školi, na poslu i u širem društvu", poručila je Kieran Rose iz organizacije GLEN.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.