Na prvim izborima u Saudijskoj Arabiji koji su povijesni po tome što su žene po prvi put mogle birati i mogle se kandidirati, izabrano je najmanje 17 žena u tijela vlasti na mjesnim izborima u tom konzervativnom islamskom kraljevstvu, objavile su agencije. No unatoč tome, za njih ostaju na snazi brojne zabrane.

Povijesni je to korak za autokratsku monarhiju u kojoj žene ne smiju voziti i zakonski su ovisne o muškim rođacima bez kojih ne mogu donijeti gotovo nijednu značajniju životnu odluku. Na izborima je glasovalo više od 1,35 milijuna registriranih birača u usporedbi s nešto više od 130.000 registriranih biračica.

Od ukupno 6917 kandidata na izborima za mjesna vijeća, 979 su bile žene, a glasači su birali dvije trećine mjesta u 284 mjesna vijeća u kraljevini, dok će preostalu trećinu vijećnika imenovati vlada.

Najmanje je 17 žena osvojilo mjesta u mjesnim vijećima, prema prvim neslužbenim rezultatima, u različitim dijelovima zemlje, od Rijada do manjih mjesta, piše Independent.

Unatoč povijesnom iskoraku, ženama je još uvijek mnogo toga zabranjeno

Žene su u kampanji najavile kako će se zalagati za veći broj dječjih vrtića s dužim radnim vremenom kako bi se pomoglo zaposlenim majkama, otvaranje novih centara za mlade sa sportskim i kulturnim aktivnostima, za poboljšanje cesta, bolji način prikupljanja otpada i više zelenila u gradovima.

Međutim, iako je ovo doista povijesni korak "još je daleki put do potpune rodne ravnopravnosti u Saudijskoj Arabiji" kaže Karen Middleton iz Amnesty International UK za Independent.

Ženama je zabranjen čitav niz stvari - još uvijek moraju biti u pratnji muškarca iz obitelji svaki put kad su u javnosti, a brojne saudijske kuće imaju i dva ulaza, jedan za muškarce, drugi za žene.

Ženama nije dozvoljeno voziti osobni automobil, niti otvoriti bankovni račun, putovati, samostalno voditi tvrtku, podvrgnuti se određenim medicinskim postupcima bez prisustva muškarca, moraju poštovati strog kodeks odijevanja, a pri kupnji ne smiju isprobavati odjeću.

Pomaci nabolje se ipak naziru, pa je tako najavljeno kako bi skorašnje reforme trebale omogućiti izdavanje osobnih iskaznica ne samo muškarcima već i razvedenim ženama i udovicama, čime bi im se omogućilo rješavanje pravih pitanja bez dozvole muškarca ili sudske odluke, kao što je to do sada slučaj. Time će ženama biti omogućen pristup pravim dokumentima, upisivanje djece u škole i samostalno odobravanje liječničkih postupaka, piše Guardian

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.