Efraim Zuroff, ravnatelj centra Simon Wiesenthal, poznat kao "posljednji lovac na naciste", pozvao je hrvatsku Vladu da smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

"Centar Simon Wiesenthal izrazio je danas šok i ogorčenje zbog nekih postupaka i komentara novoimenovanog hrvatskoga ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a na koje su brojni hrvatski građani u protekla dva dana upozorili direktora Centra za izraelska i istočnoeuropska pitanja, dr. Efraima Zuroffa. U Zuroffovom priopćenju za javnost izražava se zgražanje Hasanbegovićevom objavom ozloglašene knjige o komemoraciji Holokausta posve diskreditiranog američkog (židovskog) autora Normana Finkelsteina te njegovim neutemeljenim i potpuno netočnim komentarima vezanima uz povijest Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokausta", navodi se u priopćenju.

"Puka činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće koje reklamira na web stranici dobro poznate organizacije Stormfront koja zagovara superiornost bijele rase, dovoljan je razlog da ga se ukloni s pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio Europske unije. Još je gore, u hrvatskome kontekstu, to što ministar slijepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je uvredljivo i posve neprihvatljivo", smatra Zuroff i završno poručuje:

"Zahtijevamo od hrvatske Vlade da gospodina Hasanbegovića zamijeni osobom prikladnom za vođenje Ministarstva kulture, nekime tko će toj tituli  donijeti čast i poštenje, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.