Premijer Tihomir Orešković danas je gostujući na Hrvatskom radiju komentirao aktualne političke događaje, te izrazio svoju punu potporu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću i otkrio kako ga u Hrvatskoj najviše razočarava to što se previše razmišlja o prošlosti.

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" izjavio kako apsolutno podupire ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kako će konačnu odluku o sudbini šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića donijeti on kao premijer, te kako ga u Hrvatskoj najviše razočarava što se previše misli na prošlost, a ne na budućnost.

Orešković: "Hasanbegović je vrlo sposoban čovjek i bit će sjajan ministar kulture"

Na pitanje uživa li ministar kulture Zlatko Hasanbegović njegovu punu potporu, obzirom na brojne kritike, velike rasprave i nezadovoljstvo dijela javnosti njegovim odabirom, premijer Orešković je istaknuo kako taj ministar ima njegovu apsolutnu potporu.

"Da, da, apsolutno. Često smo razgovarali. Komentari u javnosti su izvan konteksta. Gospodin Hasanbegović je uvjereni antifašist i povjesničar i vrlo sposoban čovjek i mislim da će biti sjajan ministar kulture", kazao je premijer.

Ne vidi ništa sporno u tome što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

"Predsjednica RH ima pravo po zakonu pokrenuti inicijativu i ona ju je pokrenula, a zajedno ćemo donijeti odluku. Vrlo jasno je iskomunicirala da je izgubila provjerenje, a ja ću donijeti odluku kad prikupim sve relevantne informacije", istaknuo je Oreškovići dodao:

"Kao čovjek koji je došao iz biznisa neću vrlo naglo donijeti nekakve odluke. Mislim da je gospodin Lozančić radio svoj posao i da se u ovom momentu trebam dobro informirati. U pravo ću vrijeme donijeti svoju odluku. Nisam čovjek koji će samo naglo uskočiti u nekakve odluke".

Sudbina ravnatelja SOA-e: "Na kraju ću odluku donijeti ja"

Ne smatra ni da bi ovaj slučaj mogao izazvati trzavice u Vladi s obzirom na, u javnosti izrečene različite ocjene potpredsjednika Vlade Bože Petrova i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

"Ovo je demokracija, mislim da svaki čovjek ima, i potpredsjednik Petrov i prvi potpredsjednik Karamarko, svoj stav. A na kraju ću odluku donijeti ja", naglasio je premijer.

Govoreći o smjeni bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje premijer je kazao kako je ta situacija "iza nas" i da će se Vlada sad "fokusirati na ono što je ispred nas, ekonomija, financije i da se pokrene gospodarstvo" i da će uskoro biti poznato ime novog ministra branitelja.

Hrvatska je za premijera kao priča o Davidu i Golijatu

Slaže se da je u Hrvatskoj u političkom i društvenom životu retorika sve oštrija i ocjenjuje kako ona možda nikad neće nestati, ali se nada da će se hrvatsko društvo ipak više početi fokusirati na budućnost, a ne na prošlost.

Upravo to što se u Hrvatskoj previše razmišlja o prošlosti, a ne o budućnosti, najviše ga i razočarava.

"Prošlost se ne smije zaboraviti, ali nadam se da će se cijela Hrvatska usmjeriti ka budućnosti. Ovo je sjajna zemlja i ima ogroman potencijal i svi zajedno ga trebamo stvoriti", poručuje.

Najviše ga, pak, razveseli jedinstvo svih hrvatskih građana kada se nešto slavi, a kao primjer navodi slavlje brončane medalje koju je na Europskom prvenstvu osvojila Hrvatska rukometna reprezentacija.

"Mala smo zemlja, tu vidim moment poput Davida i Golijata, da jedna mala zemlja može čudo napraviti", kazao je premijer Orešković.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.