Talijanski premijer Matteo Renzi odlučno je odbacio svaku mogućnost miješanja Katoličke crkve u parlamentarnu raspravu o ozakonjenju istospolnih zajednica, koja će pružati i ograničena prava na posvajanje djece.

Prvi čovjek talijanske Vlade, Matteo Renzi, reagirao je nakon što je predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Angelo Bagnasco, pozvao Gornji dom Senata da omogući tajno glasovanje o zakonu o istospolnim zajednicama tvrdeći kako će zastupnici tako moći glasovati prema vlastitoj savjesti, piše Reuters.

"Parlament odlučuje o tome hoće li se ili neće dopustiti tajno glasovanje, a ne čelnik biskupske konferencije. Čega se imamo bojati od dvije osobe koje se vole? Zašto ne bismo dali ta prava osobama koje se vole? Većina građana ove zemlje se jasno izjasnila kako podržava tu odluku", rekao je Renzi.

Zakon će, između ostalog, omogućiti heteroseksualnim i homoseksualnim nevjenčanim parovima, nasljeđivanje mirovine. Ako Gornji dom talijanskog parlamenta prihvati zakon, finalnu potvrdu mora dati i Donji dom.

Katolička crkva ima veliki utjecaj u Italiji, a masovni prosvjedi su organizirani kako od strane onih koji podržavaju zakon, tako i od strane protivnika ozakonjenja istospolnih zajednica. I papa Franjo se prošlog mjeseca uključio u raspravu kako bi stao u obranu tradicionalnog braka između muškarca i žene uz poruku kako je "to obitelj kakvu želi Bog".

Prema zadnjim istraživanjima javnog mijenja, 70 posto Talijana podržava pravno priznanje istospolnih zajednica koje bi im pružilo pravnu zaštitu i pravo nasljeđivanja, no samo njih 24 posto smatra kako bi se gej parovima trebalo omogućiti posvajanje djece. Italija je zadnja od velikih zapadnoeuropskih država koja pravno ne priznaje istospolne zajednice, a još od 1980-tih zakonodavci su u nekoliko navrata to pokušali regulirati sličnim zakonima.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.