Papa Franjo konačno je objavio dugoočekivani ključni dokument o braku i ljubavi koji ipak ne donosi nikakve značajne pomake. Sve ostaje baš kako je i bilo po pitanju crkvenih dogmi koje se protive istospolnim zajednicama i bračnoj jednakosti i zabranjuju pobačaj. U slučaju razvedenih ili kako ih papa naziva "nesavršenih" katolika, poručuje kako Crkva prem njima mora pokazati "više milosrđa".

U dokumentu pod nazivom Amoris Laetitia (Radost ljubavi) na 260 stranica papa sažima zaključke s dviju biskupskih sinoda o obitelji održanih u listopadu 2014. te listopadu 2015. godine, te ne donosi nikakve značajne pomake od već poznatih stajališta i dogmi Katoličke crkve.

Nema nikakvog temelja za bračnu jednakost, a homoseksualcima treba "pomoći" da žive prema Božjoj volji

"Trebamo poštivati svaku osobu bez obzira na njenu seksualnu orijentaciju i pažljivo izbjegavati svaki znak nepravedne diskriminacije, posebice svaki oblik agresije i nasilja", poručuje papa, te ponavlja i već dobro poznato stajalište Crkve prema bračnoj jednakosti.

Ističe kako "nema apsolutno nikakvog temelja za izjednačavanjem istospolnih s heteroseksualnim brakom ili bilo kakvom usporedbom istospolnih zajednica s Božjim planom o braku i obitelji", piše Guardian.

Protivi se i "vanjskom utjecaju" na promjene takvog stajališta.

"Neprihvatljivo je po ovom pitanju izlagati lokalne crkve takvom pritisku, kao i to što financijska pomoć koju međunarodne institucije pružaju siromašnim zemljama ovisi o uvođenju zakona kojima se omogućava 'brak' između osoba istog spola".

Tu si i dalje prisutna stajališta kako homoseksualnim osobama i njihovim obiteljima treba "pomoći".

"Takve obitelji svećenici trebaju voditi s dužnim poštovanjem kako bi njihovi članovi koji pokazuju homoseksualnu orijentaciju mogli primiti potrebnu pomoć te u punini provesti Božju volju u svojim životima", poručuje papa Franjo i ostaje pri stajalištima svojih prethodnika.

Podsjeća zdravstvene djelatnike na "moralnu dužnost na prigovor savjesti" kod pobačaja

I po pitanju pobačaja u dokumentu se jasno vidi kako u skoroj budućnosti tu neće biti nikakvih promjena u stajalištu Crkve.

"Nevino dijete koje raste u majčinoj maternici ima neotuđivo pravo na život. Odluka da se taj život prekine ne može se opravdati navodnim pravom na vlasito tijelo", poručuje papa Franjo te podsjeća sve koji rade u zdravstvenoj skrbi na njihovu "moralnu dužnost na prigovor savjesti".

U dokumentu Amoris Laetitia koja je poslana na adrese svih 4700 biskupa u svijetu i sadrži više od 260 stranica, papa citira i Martina Luthera Kinga, argentinskog pjesnika Jorgea Luisa Borgesa pa čak i danski kultni film Babettina gozba kako bi argumentirao potrebu da Crkva bude puna ljubavi i milosti, piše Huffington Post.

Posebno se čekalo što će papa Franjo reći o reintegraciji u crkvenu zajednicu razvedenih katolika koji su stupili u nove građanske brakove. Po postojećem crkvenom nauku oni ne mogu primiti pričest jer im je prvi brak u očima Crkve i dalje valjan.

"Nitko ne može biti osuđen zauvijek, jer to nije logika Evanđelja. Ne govorim samo o razvedenima i ponovo vjenčanima, nego o svima, u kojoj se god situaciji našli", poručio je Papa.

Progresivna struja predvođena njemačkim biskupima predlagala je rješenje po kojem bi svećenici ili biskupi nakon razgovora s ponovo vjenčanim vjernicima od slučaja do slučaja diskrecijski odlučivali o njihovom cjelovitom uključenju u crkvenu zajednicu i primanju pričesti. Čini se kako je papa prihvatio takvo stajalište:

"Ni biskupska sinoda niti ova pobudnica ne mogu proglasiti novi set općih pravila, koji bi bio primjenjiv na sve slučajeve", rekao je Papa, ali je pozvao na "odgovorno, osobno i pastoralno rasuđivanje pojedinačnih slučajeva".

Papa prvi put o seksu i erotici u braku

Otac James Bretzke, profesor moralne teologije na Bostonskom koledžu, kaže kako papa Franjo nije posve upalio zeleno svjetlo pričešćivanju ponovo vjenčanih katolika, "ali točkice koje je iscrtao su jako blizu jedna drugoj i lako ih je povezati".

"Ako možda i nije otvorio vrata, ostavio je ključ ispod otirača", smatra Bretzke.

Franjo je rekao da razumije one konzervativce koji "preferiraju stroži pastoral, u kojem nema mjesta zabuni", ali dodaje da Crkva mora obratiti više pozornosti na dobro koje se može pronaći usred ljudske slabosti, te poručio: "Crkva se s ljubavlju treba okrenuti onima koji 'nesavršeno' sudjeluju u njezinu životu", rekao je Papa.

Potvrdio je tradicionalno crkveno protivljenje razvodu i umjetnoj oplodnji, te naveo siromaštvo, migracije, lošu socijalnu skrb, zlouporabu droga i nasilje nad ženama kao prijetnje stabilnom obiteljskom životu.

Bio je i iznenađujuće otvoren po pitanju seksa.

"Ne možemo ni na koji način erotsku dimenziju ljubavi smatrati nužnim zlom ili teretom koji treba tolerirati na dobrobit obitelji. Treba je gledati kao na Božji dar koji obogaćuje život supružnika", napisao je.

Osudio je bilo kakav oblik "seksualne podređenosti" i rekao da odobrava seksualni odgoj dokle god sadrži "zdravu čestitost", ne širi propagandu o kotraceptivima i ne potiče adolescente da se "igraju sa svojim tijelima i žudnjama".

Otac Bernd Hagenkord, direktor njemačke sekcije Vatikanskog radija, smatra da će ovaj dokument ipak otvoriti mnoga vrata iako je vjerojatno podložna mnogim interpretacijama.

"Papa prvi put piše o seksu i erotizmu, čini to bez stida, kao da je djed pun ljubavi. To je osvježenje", rekao je Hagenkord. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.